Поврзи се со нас

Македонија

МТСП: И за време на штрајкот градинките ќе работат, а децата ќе бидат згрижени

Објавено

на

Министерството за труд и социјална политика информира дека сите предучилишни установи во деновите на најавениот штрајк, ќе ја обавуваат својата дејност згрижување и воспитание на децата како и до сега.

-По повод најавениот штрајк од страна на СОНК и во предучилишните установи, а кое право е загарантирано право на работниците согласно со Уставот, при остварувањето на правото на штрајк вработените се должни да обезбедат минимум непречено извршување на функциите на установите и неопходно ниво на остварување на правата и интересите на граѓаните, односно треба да биде обезбедено непречено згрижување и воспитание на децата од предучилишна возраст, велат од Министерството за труд и социјална политика.

Од Министерството додаваат дека, во согласност со Конвенцијата за правата на детето, одредбите во Уставот на Република Северна Македонија и Законот за заштита на децата на Република Северна Македонија, неприкосновено право на децата е да им биде пружено згрижување и воспитание во предучилишни установи како облик на заштита на децата.

-Согласно Законот за заштита на децата, во преучилишните установи за деца, вршењето на дејноста згрижување и воспитание на деца од предучилишна возраст не смее да се прекинува освен за вонредни состојби (природни непогоди, епидемии и друго), за што решава основачот, а по претходна согласност од Министерството за труд и социјална политика, но не и за време на штрајк, појаснуваат од МТСП.

Нагласуваат дека сите предучилишни установи треба да го почитуваат Законот, Уставот на Република Северна Македонија и Конвенцијата за правата на детето и да го организираат згрижувачко воспитниот процес.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 1 недела

Комуналец Гостивар по прекинот во водоснабдувањето: Водата од градскиот водовод да не се пие

Гостиварпред 3 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Вестипред 5 дена

Вo Здравствен дом Ростуше дијагностика и интервенции со современа апаратура за пациентите од цел регион

Гостиварпред 3 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 3 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 2 недели

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Гостиварпред 2 недели

Во понеделник дел од Гостивар 5 часа без струја, ќе биде исклучено и училиште

Македонијапред 4 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 3 недели

Гостопримството на гостиварци и дали биле подобри домаќини од тетовци?…

Огласи за вработување:

Популарно изминативе 100 дена

Вести

MPPS: Kopshtet do të punojnë edhe gjatë grevës dhe fëmijët do të jenë në përkujdesje

Објавено

на

Ministria e Punës dhe Politikës Sociale njofton se të gjitha institucionet parashkollore në ditët e grevës së paralajmëruar, do të kryejnë aktivitetet e tyre të përkujdesjes dhe edukimit të fëmijëve si më parë.

Me rastin e grevës së paralajmëruar nga SASHK-u dhe në institucionet parashkollore, e cila e drejtë është e drejtë e garantuar e punëtorëve në pajtim me Kushtetutën, gjatë ushtrimit të së drejtës në grevë, punëtorët janë të obliguar që të sigurojnë punën minimale të pandërprerë të institucioneve. dhe niveli i nevojshëm i realizimit duhet të sigurohet të drejtat dhe interesat e qytetarëve, përkatësisht përkujdesja dhe edukimi i pandërprerë i fëmijëve parashkollorë, thonë nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale.

Ministria shton se në përputhje me Konventën për të Drejtat e Fëmijëve, me dispozitat e Kushtetutës së Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve të Republikës së Maqedonisë së Veriut, është e drejtë e patjetërsueshme e fëmijëve që të jenë në përkujdesje dhe edukim në institucionet parashkollore si mënyrë e mbrojtjes së fëmijëve.

Sipas Ligjit për mbrojtjen e fëmijëve, në institucionet parashkollore për fëmijë, veprimtaria e përkujdesjes dhe edukimit të fëmijëve parashkollorë nuk guxon të ndërpritet përveç rasteve emergjente (fatkeqësi natyrore, epidemi etj.), për të cilat vendos themeluesi. dhe pas pëlqimit paraprak nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale, por jo gjatë grevës, sqaron MPPS.

Ata theksojnë se të gjitha institucionet parashkollore duhet të respektojnë Ligjin, Kushtetutën e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe Konventën për të drejtat e fëmijëve dhe të organizojnë procesin e kujdestarisë.

Популарно изминативе 100 дена