Рецепти
Не биди гринго, пробај микелада – Мексикански коктел кој лади и пече во иста голтка
Ако никогаш не сте пробале микелада, не знаете што пропуштате. Освежувачки и пикантен, мексикански коктел од пиво и лимета кој убаво разладува и релаксира.
Може, но не мора да додадете неколку капки соја сос на овој пијалок, што ќе му даде нота која ќе ве натера да посакате уште една голтка, а потоа уште една. За да создадат убава боја, мексиканците знаат да додадат сок од домати во микеладата.
Состојки за микелада:
360 мл пиво
1 лажичка чили во прав
1/2 – 1 лажичка сол
60 мл сок од лимета
2 лажички лут сос (табаско, срирача…)
неколку капки соја сос
кора од лимета
мраз
Подготовка:
Во плитка чинија, измешајте сол и чили во прав. Намачкајте ги рабовите на чашата со кората од лимета и превртете ги во чинија за да ја премачкате со зачините. Истурете сок од лимета и соја сос во чаша и нежно измешајте. Наполнете ја чашата со мраз, а потоа дотурете го пивото. Нежно промешајте, украсете со лимета и послужете.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 1 месец
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар