Поврзи се со нас

Македонија

Недела неработен ден, наверојатно по завршување на изборите

Објавено

на

Пред официјалниот почеток на кампањата за локалните избори што треба да се одржат на 17 октомври, пратениците не успеаја да ги донесат измените на Законот за работни односи со кои недела требаше да се прогласи за неработен ден за повеќето дејности. Тие, иако требаше да бидат донесени порано и да почнат да се применуваат од 1 октомври, најверојатно ќе бидат усвоени по завршување на локалните избори, со оглед на тоа што беше најавено дека Парламентот дотогаш нема да заседава.

Законските измени заглавија на второ читање на собраниската Комисија за труд и социјална политика, на која требаше да има амандманска расправа, а на неодредено време беше одложена и пленарната седница на чиј дневен ред беше ова законско решение.

Поради роковите околу претстојните локални избори до крајот на следниот месец нема да се одржуваат седници во Собранието, што значи дека овие измени нема да се донесат според рокот предвиден од Владата.

Власта ја обвини опозицијата за кочење на донесувањето на ова законско решение, бидејќи, како што нагласуваат, ја закочила амандманската расправа на седница на Комисијата. Од СДСМ велат дека пратениците на ВМРО-ДПМНЕ во Собранието наместо да се посветат на интересите на граѓаните, се посветени на блокади, деструкции за лични и партиски интереси.

Според партијата, во Комисијата за труд и социјална политика, „деструктивното ВМРО-ДПМНЕ ги кочи измените на законот со кои недела станува неработен ден за 92 отсто од работниците“.
-ВМРО-ДПМНЕ е насочена директно против интересите на граѓаните и интересите на државата како ниту една друга опозиција во светот. Таквото деструктивно однесување граѓаните го ценат и соодветно ќе го казнат и на овие избори,  велат од СДСМ

Од ресорното Министерство за труд и социјална политика потенцираат дека не ја разбираат, како што велат, блокадата на ова законско решение со оглед на тоа што за него бил постигнат општествен консензус и оти тоа било усогласено и со синдикатите и со работодавачите.

-Упатуваме апел до пратениците на опозицијата, да покажат одговорност за остварување на правата на работниците кои произлегуваат од ова законско решение. Со тоа ќе  се создадат услови да помине Предлог-законот за недела ден на неделен одмор низ собраниска процедура. Секое доцнење значи пролонгирање на примената на ова право кое работниците го очекуваат, велат од МТСП за МИА.

Од опозицијата пак, пак, велат дека немале намера да го кочат носењето на ова законско решение, иако сметаат дека тоа нема да овозможи недела неработен ден за сите граѓани, поради предвидените 40-тина исклучоци кои ќе работат во недела, туку дека само барале точката од невниот ред да се дополни со информација за пожарот во кој изгоре модуларната ковид болница во Тетово заедно со уште 14 лица, што власта не го прифатила. Собранието, велат работи во хаос и за тоа е виновна власта.

-Најлесно им е вината да ја префрлат на опозицијата. А, на опозицијата работа и е во Парламентот да укажува на сите оние неправилности кои што планираат од Власта да ги спроведат, на оној хаос кој што се воведува на комисиите кои што се предводени од нивните претседатели, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Иницијатор на измените за недела неработен ден е Сојузот на синдикатите на Македонија од каде велат дека суштината на социјалниот дијалог е да се почитува договореното и оти така јакне довербата помеѓу социјалните партнери. Така, велат од ССМ, тие се мотивираат за унапредување на системот на преговарање како начин за уредување на законите и националните политики и стратегии. За пробивањето на роковите треба да постојат сериозни причини за кои треба како единствен  репрезентативен синдикат да бидеме навреме информирани.

Сподели ја веста:

Претседателски избори

Маркетинг

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Гостиварпред 4 недели

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 1 месец

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 3 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 3 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 4 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 4 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 7 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 8 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 8 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

АНКЕТА:

Дали ќе гласате на претстојните ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ и ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2024?
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

E diela ditë jo pune, me siguri pas mbarimit të zgjedhjeve

Објавено

на

Para fillimit zyrtar të kampanjës për zgjedhjet lokale që duhet të mbahen më 17 Tetor, deputet nuk arritën t’i sjellin ndryshimet e Ligjit për marrëdhënie publike me të cilat e diela duhej të shpallet ditë jo puna për më shumë veprimtari. Ato, edhe pse duhej të sillen më herët dhe të fillojnë të zbatohen prej 1 Tetorit, me siguri do të miratohen pas mbarimit të zgjedhjeve lokale, duke marrë parasysh atë që ishte paralajmëruar se Parlamenti deri atëherë nuk do të mblidhet.

Ndryshimet ligji ngecën në leximin e dytë në Komisionit të kuvendit për punë dhe politikë sociale, në të cilën duhej të ketë debat amandamenti, kurse në kohë të pacaktuar ishte e zhvendosur edhe seanca plenare në rendin ditor e së cilit ishte kjo zgjidhje ligjore.

Për shkak të afateve rreth zgjedhjeve lokale të ardhshme deri në fund të muajit të ardhshëm nuk do të mbahen seanca të Kuvendit, që domethënë këto ndryshime nuk do të sillen sipas afatit të parashikuar nga Qeveria.

Qeveria e akuzoi opozitën për ngecje të sjellja së kësaj zgjidhjeje ligjore, pasi që, siç theksojnë, e ka ngecur debatin për amandamentet në seancën e Komisionit. Nga LSDM thonë se deputetët e VMRO-DPMNE në Kuvend në vend që të përkushtohen për interesat e qytetarëve, janë të përkushtuar për bllokime, shkatërrime për interesa personale dhe partiake.

Sipas partisë, në Komisionin për punë dhe politikë sociale “VMRO-DPMNE-ja destruktive i ngec ndryshimet e ligjit me të cilat e diela bëhet ditë jo pune për 92 përqind prej punëtorëve”.

– VMRO-DPMNE është e drejtuar direkt kundër interesave të qytetarëve dhe interesave të shtetit si asnjë opozitë tjetër në botë. Sjellja e tillë destruktive e vlerësojnë dhe në mënyrë adekuate do t’a dënojnë edhe në këto zgjedhje, thonë nga LSDM.
Nga Ministria e resorit për punë dhe politikë sociale potencojnë se nuk e kuptojnë, siç thonë, bllokimi i kësaj zgjidhjeje ligjore duke marrë parasysh se për të është arritur konsensus shoqëror dhe se ajo ka qenë në pajtueshmëri edhe me sindikatat dhe me punëdhënësit.

– Dërgojmë apel deri te deputetët e opozitës, të tregojnë përgjegjshmëri për realizimin e të drejtave të punëtorëve që dalin nga kjo zgjidhje ligjore. Me atë do të krijojnë kushte të kalojë Propozim-ligji për të dielën ditë pushimi nëpërmjet procedurës së kuvendit. Çdo vonesë  domethënë prollongim të zbatimit të kësaj të drejt të cilën punëtorët e presin, thonë nga MPPS për MIA.

Nga opozita, nga ana tjetër, thonë se nuk kanë pasur qëllim t’a ngecin sjelljen e kësaj zgjidhje ligjore, edhe pse konsiderojnë se kjo nuk do të mundësojë të dielë ditë jo pune për të gjithë qytetarët, për shkak të 40-të përjashtimeve të parashikuara që do të punojnë të dielave, por se vetëm kanë kërkuar pika nga rendi ditor të plotësohet me informatë për zjarrin në të cilin u dogj kovid spitali modular në Tetovë bashkë me 14 persona, që qeveria nuk e ka pranuar. Kuvendi, thonë punon në kaos dhe për këtë është fajtore qeveria.

-Më lehtë e kanë fajin t’a përcjellin tek opozita. Kurse, puna e opozitës është që të drejtojë në të gjitha parregullsitë në Kuvend që planifikojnë ti zbatojnë nga Qeveria, në atë kaos që vendoset në komisionet që janë të paraprirë nga kryetarët e tyre , thonë nga VMRO-DPMNE.

Iniciator i ndryshimeve për të dielën ditë jopunë është Bashkësia e sindikatave të Maqedonisë prej ku thonë se thelbi i dialogut social është të respektohet marrëveshja dhe se ashtu forcohet besimi nëpërmjet partnerëve shoqëror. Kështu, thonë nga SSM, ato motivohen për avancimin e sistemit për negocim si mënyrë e redaktimit të ligjeve dhe politikave ndërkombëtare dhe strategjive. Për depërtimin në afatet duhet të ekzistojnë arsye serioze për të cilat sindikatë e vetme reprezentative të jemi të informuar në kohë.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена