Рецепти
Необична убавина во тегли за зимница-Мармалад од црвен кромид

Тегла плус на полиците за зимница е секогаш добредојдена. За оние кои сакаат да екпериментираат предлагаме да си направат мармалад од кромид. Може да се користи со месо подготвено на било кој начин, да се додава како намаз во сендвичи или едноставно да се намачка на леб.
Состојки:
600 гр. црвен кромид
200 гр. шеќер
100 мл. вински оцет
150 мл. балсамико
2 чешниња лук
2 ловорови листови
2 лажици масло
3 зрна каранфилче
сол, бибер
Подготовка:
Исчистете го и исецкајте го кромидот на тенки ленти. Во тенџере или длабока тава загрејте масло, додадете го исецканиот кромид и пропржете го додека не омекне. Потоа додадете шеќер, вински оцет, балсамико, ситно сечкан лук и другите зачини. Гответе на тивок оган, повремено мешајќи.
Откако смесата ќе зоврие, намалете го огнот, отстранете го ловоровиот лист, па оставете да крчка 20-30 минути со повремено мешање, додека смесата не се згусне и шеќерот не се карамелизира.
Кога ќе биде готов мармаладот топол истурете го во претходно стерилизирани тегли, затворете ги и оставете да се изладат. Да се чува на темно и ладно место
-
Гостиварпред 3 месеци
Распоред на свештеници за Задушница во Гостивар
-
Што, како, каде?!пред 2 месеци
Во Гостивар отворен нов салон за убавина „Beauty Room Stella“ – Жените го заслужуваат најдоброто!
-
ФОТО ВЕСТпред 3 месеци
ФОТО ВЕСТ: Гостиварските советници ги обоија дланките како симболична поддршка за лицата со ретки болести
-
Македонијапред 2 недели
9 мај – Ден на победата над фашизмот
-
Македонијапред 1 месец
Православен празник Цветници, предвесник на Велигден
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Вештините на мечувањето во Гостивар – На тренинг со клубот „Витез“
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Осмомартовско интервју со д-р Елеонора Спасовска, специјалист радиолог
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Лазарова сабота во спомен на чудесното воскресение на Лазар извршено до Исус Христос