Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 16/04/2019 | 17:55

Нов празник – 5 мај прогласен за Ден на македонскиот јазик

На денешната седница, Владата донесе одлука 5 мај да биде прогласен за Ден на македонскиот јазик, како празник од работен карактер.

Одлуката овој датум да се прославува како Ден на македонскиот јазик е во чест на Решението на Народната влада на Федерална Македонија која на 5 мај 1945 година ја усвои азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо, а по два месеци Министерството за просвета го озакони, првиот правопис со што беше кодифициран македонскиот јазик, информираат од Владата.

Напишете коментар