Поврзи се со нас

Гостивар

Нова книга на гостиварецот Билбилоски – мудрости, совети, видувања за воспитанието и образованието

„Образованието и слободната мисла секогаш треба да се надополнуваат.„

„Родителот е првиот и најважниот учител на детето. “

„Наставникот на никој начин не смее да ја загуши љубопитноста на децата.“

Ова се дел од мислите и советите коишто ги содржи новата книга на гостиварецот Јанко Билбилоски со наслов „Умотворенија за воспитанието и образованието согледани од пет агли низ изминатите 20 години“. Сето она што го доживеал како искуство преку работата и секојдневното живеење, авторот го преточил низ страниците на делото како видувања и  пораки до наставниците, родителите, учениците и сите други кои се поврзани со воспитанието и образованието.

„Во мојот дваесетгодишен работен век имав и сè уште имам можност воспитанието и образованието да го следам од различни агли и перспективи. Од позиција на наставник, од позиција на помошник раководител на сектор за основно и средно образование и воедно член на кабинетот на министерот за образование и наука, од позиција на советник вработен во Биро за разој на образование (на која позиција и сега работам), од позиција на родител и од позиција на сопруг на учителка. Реално, тоа за мене е непроценливо богатство и многу ми помагаше и сè уште ми помага во мојот професионален ангажман. Низ овие дваесет години преку моите работни ангажмани и секојдневни работни обврски, бев поттикнат да создадам повеќе од петстотини умотворенија кои сакам да ги споделам во јавноста, поточно со директните и индиректните чинители вклучени во воспитно-образовниот процес.“, вели Билбилоски додавајќи дека не постои универзален рецепт да се биде добар наставник или родител, но неопходно е да се има разбирање, посветеност, внимание, да се биде во тек со денешното време и промените кои ги носи современието.

Во рецензијата за книгата д-р Марина Димитриева-Ѓорѓиевска пишува: „Овие умотворенија се изобилство од совети и поуки, изреки и верувања за и околу постапките на наставниците. Современи гномични изрази, преточени на еден едноставен и разбирлив јазик, во стил пред се` со предзнак објаснувачки и својствен за учител“.

Свој осврт за делото има дадено и Оливера Тодороска, Советник во Бирото за развој на образованието, која наведува:„Целта на овој труд е да помогне да ги разбереме промените што се случуваат во образованието, барањата на новите планови и програми, новата наставна методологија и воведувањето на новата технологија во училиштата. Напишаното во оваа книга се чита и толкува полека, бидејќи мислите и искуствата на авторот вткаени како мали ракатки светлина во овие умотворенија уште долго ќе поттикнуваат на размислување како да се биде добар наставник, добар родител, професионален креатор и стратег на воспитно-образовната практика.“

Оваа книга е шесто по ред издадено дело на гостиварецот Билбилоски.

Сподели:
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

АНКЕТА

Дали сте задоволни од понудените мерки на Владата, за справување со економската криза?

Резултати од анкетата

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!