Поврзи се со нас

Македонија

Нуредини: Не е целта да се земаат пари од граѓаните, туку да се подигне еко свеста

Објавено

на

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини на денешниот брифинг појасни дека суштината на новите измени во врска со наплатата за биоразградливите кеси е да се подигне јавната свест за користење на платнени торби, односно да се намали употребата на пластика.

Тој истакна дека главната цел не е да се земаат пари од граѓаните, туку да се промени начинот на пазарење и граѓаните да обрнат внимание на загадувањето на животната средина.

– Стандардите остануваат исти како што се во стариот Закон за управување со отпад. Тоа значи дека производителите можат да продолжат да продуцираат пластични кеси со вакви стандарди, кои се биоразградливи до 1 јуни 2023 година, изјави Нуредини по брифингот со новинарите.

Министерот посочи дека идејата не е дека очекуваат пари за Фондот, туку да се намали употреба на пластика.

– Ние ќе информираме јавно и транспарентно во првиот квартал на наредната година колку пари се собрале во Фондот и што ќе правиме со тие средства, рече Нуредини одговарајќи на прашања, посочувајќи дека тие пари ќе бидат наменети за проекти за намалување на загадувањето на животната средина.

Прашан дали ќе се променат пластичните амбалажи, министерот појасни дека тие веќе се плаќаат преку системот за проширена одговорност на производителите.

– Ќе продолжиме до 1 јуни 2023 година со истите стандарди, производителите имаат година ипол да продолжат со овие стандарди и да се менуваат, рече Нуредини, додавајќи дека микропластиката е штетна за нашите почви и води и оти со вакви закони и чекори сакаат да го заштитат здравјето на граѓаните.

Министерот потсети дека согласно Законот за општествена одговорност производителите кои користат амбалажи на годишно ниво плаќаат надоместок. Тој надоместок го собраат колективните собирачи на отпад кои потоа имаат одговорност со тие средства да набавуваат садови за рециклирање и селектирање на отпад. Клучно е граѓаните што повеќе да селектираат отпад за да се зголеми бројот на поставени контејнери за селекција на отпад, а со тоа да се зголеми и рециклирањето што ќе придонесе за заштита на животната средина.

На новинарско прашање околу цената на кесите за отпад министерот кажа дека во моментов не е донесена одлука за промена на нивната цена. Тој појасни дека во иднина ќе се носат закони кои ќе придонесат за намалување на употребата на пластика.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 13 минути

Еко активности на децата во Гостивар по повод Денот на пролетта

Гостиварпред 2 часа

ИНТЕРВЈУ со поетот Илкер Јусуф, по повод Светскиот ден на поезијата

Гостиварпред 2 часа

Приведени две жени во Гостивар, поради сомнение за повеќе сторени измами

Вестипред 2 часа

Економските односи главна тема на разговорите меѓу Путин и Си, се очекува потпишување два големи договора

Македонијапред 2 часа

Со одлука на НП „Шар Планина“ се забранува користењето ратраци за скијачки тури

Вестипред 4 часа

Прележаните од ковид со зголемен ризик од болести на желудникот и цревата

Занимливостипред 16 часа

(ВИДЕО) Дали сте слушнале за „прстот на судбината“? Природен феномен кој сè што ќе допре го претвора во мраз – и го убива!

Вестипред 19 часа

Апарати во домот кои трошат најмногу струја кога се вклучени, а не ги користите

Вестипред 21 час

Цените на гасот во Европа на најниско ниво во последните 18 месеци

Гостиварпред 4 недели

Кривични за бесправно градење во Гостивар со фалсификување исправи, перење пари, злоупотреба на должност…

Гостиварпред 2 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Наша цел е поправедно општество и еднаквост, порачаа гимназијалците од Гостивар

Гостиварпред 2 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 2 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 3 недели

45 семејства во Гостивар конечно добија клучеви од социјалните станови

Гостиварпред 1 недела

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Македонијапред 2 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 4 недели

Гостивар: Со картица од бившата вадел пари од банкомат

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Nuredini: Nuk është qëllimi që të merren para nga qytetarët por të ngrihet eko vetëdija

Објавено

на

Ministri i mjedisit jetësor dhe planifikimit hapësinor Naser Nuredini në brifingun e sotëm sqaroi se thelbi i ndryshimeve të reja që kanë të bëjnë me grumbullimin e qeseve të biodegradueshme është ngritja e vetëdijes publike për përdorimin e qeseve të tekstilit, gjegjësisht reduktimin e përdorimit të plastikës.

Ai theksoi se qëllimi kryesor nuk është të merren para nga qytetarët, por të ndryshohet mënyra e blerjes dhe qytetarët t’i kushtojnë vëmendje ndotjes së mjedisit.

  • Standardet mbeten të njëjta si në ligjin e vjetër për menaxhimin e mbeturinave. Kjo do të thotë se prodhuesit mund të vazhdojnë të prodhojnë qese plastike me standarde të tilla, të cilat janë të biodegradueshme deri më 1 qershor 2023, tha Nuredini pas brifingut për gazetarët.

Ministri theksoi se ideja nuk është të presim para për Fondin, por të reduktojmë përdorimin e plastikës.

“Do të informojmë publikisht dhe në mënyrë transparente në tremujorin e parë të vitit të ardhshëm se sa para janë mbledhur në Fond dhe çfarë do të bëjmë me ato mjete”, tha Nuredini duke iu përgjigjur pyetjeve, duke theksuar se paratë do të përdoren për projekte për uljen e ndotjes së mjedisit.

I pyetur nëse do të ndërrohet ambalazhi plastik, ministri sqaroi se ato tashmë paguhen përmes sistemit për përgjegjësi të zgjeruar të prodhuesve.

“Do të vazhdojmë deri më 1 qershor 2023 me të njëjtat standarde, prodhuesit kanë një vit e gjysmë kohë që të vazhdojnë me këto standarde dhe ndryshime”, tha Nuredini, duke shtuar se mikroplastika është e dëmshme për tokat dhe ujërat tona dhe se me ligje dhe hapa të tillë ata. duan të mbrojnë shëndetin e qytetarëve.

Ministri përkujtoi se sipas Ligjit për Përgjegjësi Sociale, prodhuesit që përdorin ambalazhe paguajnë tarifë çdo vit. Kjo tarifë mblidhet nga grumbulluesit kolektivë të mbetjeve, të cilët më pas kanë përgjegjësinë me ato fonde të prokurojnë kazanët e riciklimit dhe klasifikimit të mbetjeve. Është thelbësore që qytetarët të përzgjedhin sa më shumë mbeturina në mënyrë që të rritet numri i kontejnerëve të vendosur për seleksionimin e mbetjeve dhe në këtë mënyrë të rritet riciklimi që do të kontribuojë në mbrojtjen e mjedisit jetësor.

I pyetur nga një gazetar për çmimin e qeseve të mbeturinave, ministri tha se aktualisht nuk është marrë asnjë vendim për ndryshimin e çmimit të tyre. Ai sqaroi se në të ardhmen do të miratohen ligje që do të kontribuojnë në uljen e përdorimit të plastikës.

Популарно изминативе 100 дена