• Дата: 13/01/2018

Обичаи за Стара нова и Василица во Гостивар и гостиварско

Стара нова година и Василица традиционално со низа обичаи се прославуваат во Гостивар и гостиварско. Најрадосни и највозбудени се децата кои ги негуваат старинските обичаи врзани за Василица. Со дренови гранчиња одат од врата до врата, тропаат и пеат василичарски песни, а домаќините пак ги даруваат.

Ова е позната гостиварска василичарска песна:

Трака трака василица
дај ми бабо сланиница
да наранам дечињата
да им пукнат мешињата.

Сура догодина повесели!

Селото Зубовце има карактеристична прослава на Василица. Главни се младите момчиња василичари кои маскирани шетаат по куќите, ги благословуваат и веселат домаќините од кои добиваат дарови, ракија, вино, јајца, колбаси и пари. На сред село се игра оро и маскираните василичари пеат народни македонските песни. Откако мини маскенбалот ќе го прошета целото село, се организира заеднички празничен ручек, традиционално со зубовско гравче.

Според обичаите, слично како за Бадник, за Василица семејството се собира на трпеза и се крши погача или пита со паричка. Симболиката на паричката е иста, односно се верува дека оној што ќе му падне ќе има среќна и бериќетна година.

Во црквата „Пресвета Богородица“ во Гостивар, утре наутро ќе биде отслужена литургија на Свети Василиј Велики.

Оставете коментар

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.Задолжителните полиња се означени *

*