• Дата: 01/02/2018

Од денес официјален ловостој за заштитениот дивеч

Ловџиите ја заокружија ловната сезона 2017/2018, викендов што измина. Согласно Законот за ловството од денес, први февруари започнува ловостојот за одреден вид на заштитен дивеч.

Тоа значи дека се забранува лов на срна, младенчиња – едногодишни и двегодишни од срна и трае до 30-ти септември, за обичен елен и елен лопатар кој трае до 30-ти август односно 15-ти септември, се утврдува забрана за ловење за муфлон машки, муфлон женски и младенчиња едногодишни и двегодишни од муфлон од 1 февруари па се до 30 септември, како и за дива свиња од четврток (01 февруари) па се до 30-ти септември.

Казните за криволов одредени со Законот се високи и се движат од 1.000 евра колку што е за срнче, до 12 илјади евра за елен.

Оставете коментар

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.Задолжителните полиња се означени *

*