Поврзи се со нас

Македонија

Од среда почнува забраната за пластични кеси

Објавено

на

Од среда, 1 декември, ќе стапи во сила забраната за пластични кеси, односно ќе биде дозволена продажба само на биоразградливи кеси за кои ќе се наплатува надомест од 15 денари за специјален фонд за животна средина.

Откако минатиот месец беше донесена одлуката за забрана за употреба на пластични кеси, министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини истакна дека идејата за цената на пластичните кеси е за да се намали употребата на пластиката.

– Фондот што ќе се создаде од овие 15 денари за секое купување на пластично кесе ќе отиде на посебен фонд којшто ќе се инвестира во животната средина, но и ќе се инвестира во совеста на граѓаните како да менаџираме со отпадот во нашата држава. Идејата е тој што загадува тој и да плати, и на тој начин производителите коишто ќе донесат производи во нашата држава треба да контрибуираат и во тоа, и со ова ќе се натера да придонесат за инфраструктурата со различни контејнери во нашата држава каде што ние како граѓани ќе ги селектираме отпадите и со ова ќе креираме систем којшто самите граѓани ќе го селектираат отпадот, појасни тогаш Нуредини.

Од 1 декември, како што информираше, ќе биде забранета пластика за еднократна употреба во угостителските објекти во заштитени зони – тоа значи Пелистер, Маврово, Шар Планина, итн.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 1 недела

Комуналец Гостивар по прекинот во водоснабдувањето: Водата од градскиот водовод да не се пие

Гостиварпред 3 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Вестипред 5 дена

Вo Здравствен дом Ростуше дијагностика и интервенции со современа апаратура за пациентите од цел регион

Гостиварпред 3 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 3 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 2 недели

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Гостиварпред 2 недели

Во понеделник дел од Гостивар 5 часа без струја, ќе биде исклучено и училиште

Македонијапред 4 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 3 недели

Гостопримството на гостиварци и дали биле подобри домаќини од тетовци?…

Огласи за вработување:

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Prej të mërkurës fillon ndalesa për qeset e plastikës

Објавено

на

Prej të mërkurës, 1 Dhjetor, do të hyjë në fuqi ndalesa për qeset e plastikëd, gjegjësisht do të jetë e lejuar shitja vetëm e qeseve të biodegradueshme për të cilat do të paguhet kompensim prej 15 denarë për fond specijal për mjedisin jetësor.

Pas vendimit për ndalimin e përdorimit të qeseve plastike muajin e kaluar, ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Naser Nuredini, theksoi se ideja për çmimin e qeseve plastike është të ulet përdorimi i plastikës.

  • Fondi që do të krijohet nga këto 15 denarë për çdo blerje të një qese plastike do të shkojë në një fond të veçantë që do të investohet në mjedisin jetësor, por do të investohet edhe në ndërgjegjen e qytetarëve se si të menaxhojnë mbeturinat në vendin tonë. Ideja është që ai që ndot dhe të paguajë dhe kështu prodhuesit që do të sjellin produkte në vendin tonë duhet të kontribuojnë dhe kjo do t’i bëjë ata të kontribuojnë në infrastrukturën me kontejnerë të ndryshëm në vendin tonë ku ne si qytetarë do t’i selektojmë mbeturinat dhe me këtë do të krijojmë një sistem ku vetë qytetarët do t’i selektojnë mbeturinat, ka sqaruar më pas Nuredini.

Nga 1 Dhjetor, siç informoi, do të ndalohet plastika për një përdorin në objektet hotelierike në zonat e mbrojtura – domethënë Pelister, Mavrovë, Mali Sharr, etj.

Популарно изминативе 100 дена