Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 13/06/2019 | 13:25

Од утре пробен попис – ќе биде опфатен и Гостивар

Државниот завод за статистика најави дека од утре (13 јуни) ќе започне пробниот попис на населението и домаќинствата во 13 општини во земјава: Куманово, Гостивар, Прилеп, Кичево, Долнени, Кисела Вода, Зелениково,  Струга, Свети Николе, Радовиш, Валандово,  Кратово и Штип.

„Од петок веќе сме и на терен. Од пробниот попис нема да објавуваме податоци, туку тоа е тестирање, тоа се технички работи. Ќе имаме уште едно пробно тестирање во октомври или ноември, ќе проверуваме технички работи од апликацијата“, изјави директорот на ДЗС, Апостол Симовски.

Пробниот попис, кој е еден вид подготовка за пописот што треба да се спроведе следната година, ќе трае дваесетина дена. На терен ќе работат лиценцирани попишувачи кои ќе ги прибираат клучните податоци од граѓаните.

Во меѓувреме, ќе се „пеглаат“ партиските ставови на власта и опозицијата околу Предлог- Законот за  попис на населението, домаќинствата и становите, откако во понеделникот беше откажана собраниската расправа по ова прашање.

Во предлог-текстот на Законот се утврдени методолошките основи на претстојниот Попис, како и организациско-техничките специфики на оваа најголема статистичка операција. Предвидено е пописот да се спроведе со т.н. комбиниран метод, односно користење на податоци од претпописната база на податоци и прибирање на податоци од терен, т.е. лично попишување на сите единици на Пописот. Друга новина е користењето на лаптопи наместо хартиени обрасци.

Напишете коментар