Поврзи се со нас

Македонија

Оскарот за офтaлмологија во рацете на доктор Фанка Гилевска од Систина Офталмологија

Објавено

на

Д-р Фанка Гилевска, специјалист офталмолог од Систина Офталмологија е првиот македонски доктор во полето на офталмологијата кој ја добива оваа престижна награда.

Меѓународниот натпревар Медис за медицинско истражување е интернационален натпревар за извонредни истражувачки достигнувања во девет земји од Централна и Југоисточна Европа и опфаќа девет медицински области. Познат и како „Оскари за научници“, оваа награда се доделуваа како почит за извонредните доктори и фармацевти кои покрај редовната работа, спроведуваат и истражувања без кои нема иновации во медицината и фармацијата, ниту ефикасно справување со болестите.

Научното истражување на д-р Фанка Гилевска е резултат на дневната работа во Систина Офталмологија со пациенти при третманот на кератоконусот. Темата на Истражувањето е „Дали може да се предвидат промените во видната острина и астигматизамот по крос-линкинг третман на кератоконус? (Are changes in visual acuity and astigmatism after corneal cross-linking (CXL) in keratoconus predictable?) кое беше објавено во  Граефес Архива за Клиничка и Експериментална офталмологија (Graefes Archive for Clinical and Experimental Ophthalmology). “

“Нашата очна болница Систина Офталмологија уште од самиот почеток инвестира во знаење и научноистражувачка работа. Преку програма за специјализација вложуваме во младите идни доктори кои се основа за развој во нашата болница.  Начните истражувања се дел од редовната работа на докторите во болницата и гарантираат сигурност и успех во тртетманот на болеста на пациентите. Особено сме годи на ова постигнување на нашата докторка Фанка Гилевска и веруваме дека ќе биде инспирација за идните генерации доктори од нашата болница” изјави медицинскиот директор на болницата доктор Златко Арнаудовски.

“Клиничките студии се особено значајна алатка во медицината која се темели на докази. Тие ги евалуираат новите третмани, лекови, процедури, методи. Тие исто така прават и повторна евалуација на исходот од воспоставените процедури со цел да се модифицираат и да ги подобрат нивните резултати. Особено ми значи оваа награда бидејќи ми дава потврда за вложениот труд но и поттик за понатаму. И не само за ова истражување, туку за сите истражувања кои следат. Систина Офталмологија е болница каде има многу можности и навистина сум среќна што сум дел од тимот” изјави доктор Фанка Гилевска.

Д-р Фанка Гилевска е специјалист офталмолог чија област од посебен интерес е дијагностика и третман на болести кај лица со дијабет, рефрактивна хирургија, дијагностика и третман на кератоконус. Во 2012 година д-р Фанка Гилевска ја добива наградата на Меѓународен конгрес со тема „Корелација помеѓу дијабетичен едем на макула и видна острина“ во Брач, додека во 2015 година ја добива наградата „Зерголен Чупак“ за најдобар млад офталмолог, со темата „ЛАСИК – први искуства“ во Загреб. Настанот се одржа на 25-ти ноември 2021 во Љубљана, Словенија.

„Систина Офталмологија“ е првата очна болница со 4 дијагностички центри во скопје, Битола, Гостивар, Тетово и Штип. Повеќе од 11 години, дијагностички и хирушки ги третира сите проблеми со видот и очите.
Денес, заедно со хрватскиот партнер “Свјетлост”, брои повеќе од 50 офталмолози, светска технологија и над 140.000 успешни интервенции, имајќи го секогаш пациентот во фокусот и повеќе од 400.000 илјади задоволни пациенти.Сподели ја веста:

Маркетинг

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Гостиварпред 2 недели

Стани успешен техничар за е-трговија, дигитален маркетинг и угостителство, сметководител, банкар, правник – запиши се во СЕОУ Гостивар

Македонијапред 4 недели

Нови цени на горивата од полноќ!

Видео емисиипред 2 недели

Гледајте денес – Видео интервју со д-р Стојо Бошкоски

Гостиварпред 1 недела

MINT fintech group и во Гостивар: Менувачница, Осигурување, Инвестициски решенија, Дигитални плаќања, Кредити..

Гостиварпред 3 недели

Духот на работните акции живее и денес, Здружението на акцијаши Гостивар верно на мисијата

Гостиварпред 2 недели

Автомобил излетал од патот Гостивар – c.Беловиште и паднал во Лакавичка река

Рецептипред 4 недели

Домашен сок од цреша по рецепт на нашите баби

Гостиварпред 3 недели

Во пресрет на доаѓањето на печалбарите подготовки и мерки за ред во сообраќајот

Гостиварпред 3 недели

Неуморен автор! Гостиварецот Кипроски промовира уникатна и ретка монографија

Гостиварпред 3 месеци

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 3 месеци

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 5 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 6 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 7 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 7 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 10 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 10 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 11 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Oskar për oftalmologjinë në duart e Dr. Fanka Gilevska nga Sistina Oftalmologjia

Објавено

на

Dr. Fanka Gilevska, oftalmologe specialiste nga Sistina Oftalmologjia, është doktoresha e parë maqedonase në fushën e oftalmologjisë e cila e merr këtë çmim prestigjoz.

Gara Ndërkombëtare e Hulumtimeve Mjekësore Medis është një garë ndërkombëtare për arritjet e jashtëzakonshme hulumtuese në nëntë vende të Europës Qëndrore dhe Juglindore dhe përfshin nëntë fusha mjekësore. E njohur edhe si “Oskarët për shkencëtarët”, këto çmime janë një mirënjohje për mjekët dhe farmacistët e shquar që, përveç punës së rregullt, kryejnë hulumtime pa të cilat nuk ka risi në mjekësi dhe farmaci, as menaxhimin efektiv të sëmundjeve.

Hulumtimi shkencor i Dr. Fanka Gilevska është rezultat i punës së përditshme në Sistina Oftalmologjinë me pacientët gjatë trajtimit me keratokonusin. Tema e studimit është “A mund të parashikohen ndryshimet në mprehtësinë vizuale dhe astigmatizmin pas kross-linking trajtimit të keratokonusit?(Are changes in visual acuity and astigmatism after corneal cross-linking (CXL) in keratoconus predictable?) e cila ishte botuar në  Arkivin e Graefes për oftalmologjinë klinike dhe eksperimentale  (Graefes Archive for Clinical and Experimental Ophthalmology).

“Spitali ynë i syve Sistina Oftalmologji ka kontribuar në njohuri dhe punë hulumtuese që nga fillimi. Nëpërmjet programit për specializim ne kontribuojmë në mjekë të rinj të ardhshëm të cilët janë baza për zhvillimin në spitalin tonë.

Hulumtimet shkencore janë pjesë e punës së rregullt të mjekëve në spital dhe garanton sigurinë dhe sukses në trajtimin e sëmundjes së pacientit.

Ne jemi veçanërisht krenar me këtë arritje të doktoreshës sonë Fanka Gilevska dhe besojmë se kjo do të jetë një frymëzim për brezat e ardhshëm të mjekëve nga spitali ynë” tha drejtori mjekësor i spitalit Dr. Zlatko Arnaudovski.

“Studimet klinike janë një mjet veçanërisht i rëndësishëm në mjekësinë e cila bazohet në prova. Ata evoluojnë trajtimet e reja, ilaçet, procedurat, metodat. Ata gjithashtu evoluojnë rezultatin e procedurave të vendosura me qëllim që të modifikojnë dhe përmirësojnë rezultatet e tyre.

Veçanërisht e vlerësoj këtë çmim sepse më jep konfirmim për mundin e dhënë , por edhe një nxitje për të vazhduar tutje. Dhe jo vetëm për këtë hulumtim, por për të gjitha hulumtimet që pasojnë. Sistina Oftalmologji është një spital ku ka shumë mundësi dhe jam me të vërtetë shumë e lumtur që jam pjesë e ekipit” tha Dr. Fanka Gilevska.

Dr. Fanka Gilevska është oftalmologe specialiste fusha e së cilës me interes të veçantë është diagnostikimi dhe trajtimi i sëmundjeve tek njerëzit me diabet, kirurgji refraktive, diagnostikimi dhe trajtimi të keratokonusit.  Në vitin 2012, Dr. Fanka Gilevska mori çmimin në Kongresin Ndërkombëtar me temë “Korrelacioni midis edemës makulare diabetike dhe mprehtësisë vizuale” në Braç, ndërsa në vitin 2015 mori çmimin Zergolen Chupak për oftalmologu më i mirë i ri, me temë “LASIK – përvojat e para” në Zagreb.

Sistina Oftalmologjia është spitali i parë i syve me 4 qendra diagnostikimi në Shkup, Manastir, Gostivar, Tetovë dhe Shtip. Për më shumë se 11 vjet,  trajton në mënyrë diagnostikuese dhe kirurgjike të gjitha problemet me shikimin dhe sytë.
Sot, së bashku me partnerin kroat “Svjetlost”, që ka më shumë se 50 oftalmologë, teknologji botërore dhe mbi 140,000 ndërhyrje të suksesshme, duke pasur gjithmonë fokusin tek pacienti dhe më shumë se 400,000 mijë pacientë të kënaqur.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена