Поврзи се со нас

Македонија

Османи: Мнозинство има, очекуваме преку разговорите да се зголеми дополнително

Објавено

на

Шефот на дипломатијата Бујар Османи денеска изјави оти мнозинство во Парламентот има, и оти очекува тоа дополнително да се зголеми.

– Мнозинство има, тоа можам да го потврдам, очекуваме со овие разговори ова мнозинство да се зголеми дополнително и да да биде стабилно за да може во наредните месеци и години да се продолжи со овие сериозни активности на Владата, изјави Османи на прес-конференција за буџетот на Министерството за надворешни работи за 2022 година.

На новинарско прашање кој е тој 61 пратеник за кој СДСМ вели дека го има како владејачко мнозинство и дали можеби е тоа пратеник од Алијанса за Албанците, Османи одговори дека мнозинство има и тоа може да го потврди.

Тој дополни дека не може да има конкретни решенија без да се заврши целиот пакет на преговори, кога, како што рече, „мислам дека самите пратеници ќе кажат кои се дел од мнозинството и ќе ја поддржат оваа евроатланска Влада“.

Османи истакна дека наредниот период е исклучително важен за стратешките правци на државата за постигнување на одредени стратешки цели. Според него, секоја дестабилизација на Владата во овој период може дополнително да влијае негативно на постигнување на тие цели и да ја претвори државата од дел од решението во дел од проблемот.

– Мислам дека никој во државата не сака да се впери прст кон државата како причина за нерешавање на одредени прашања или, пак, незапочнување на преговорите со Европската Унија, бидејќи не бевме досега така. И покрај тоа што бевме предизвикани на сите можни начини, и внатре, и надвор, не дозволивме државата да биде дел од проблемот, туку да биде проактивната страна која се обидува да најде решение, истакна Османи кој дополни дека смета дека во овој период Владата треба да продолжи како што е, се разбира, како што рече, „со зајакнување на нејзините капацитети и поддршка во Собранието“.

Во однос на преговорите со Алтернатива, Османи истакна дека тие разговори се заеднички помеѓу сите коалициски партнери, меѓутоа, како што кажа, во име на сите коалициски партнери истите ги спроведува премиерот, бидејќи, рече, „ние имаме разговори, меѓутоа, конкретните детали во однос на програмата на Владата ги пренесува премиерот во координација со нас“.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 4 минути

Приведени две жени во Гостивар, поради сомнение за повеќе сторени измами

Вестипред 8 минути

Економските односи главна тема на разговорите меѓу Путин и Си, се очекува потпишување два големи договора

Македонијапред 14 минути

Со одлука на НП „Шар Планина“ се забранува користењето ратраци за скијачки тури

Вестипред 2 часа

Прележаните од ковид со зголемен ризик од болести на желудникот и цревата

Занимливостипред 14 часа

(ВИДЕО) Дали сте слушнале за „прстот на судбината“? Природен феномен кој сè што ќе допре го претвора во мраз – и го убива!

Вестипред 17 часа

Апарати во домот кои трошат најмногу струја кога се вклучени, а не ги користите

Вестипред 19 часа

Цените на гасот во Европа на најниско ниво во последните 18 месеци

Гостиварпред 20 часа

Над 60 казнети за брзо возење во Гостивар при вчерашната акција

Македонијапред 22 часа

Се намалува цената на горивата од полноќ

Гостиварпред 4 недели

Кривични за бесправно градење во Гостивар со фалсификување исправи, перење пари, злоупотреба на должност…

Гостиварпред 2 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Наша цел е поправедно општество и еднаквост, порачаа гимназијалците од Гостивар

Гостиварпред 2 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 2 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 3 недели

45 семејства во Гостивар конечно добија клучеви од социјалните станови

Гостиварпред 1 недела

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Македонијапред 2 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 4 недели

Гостивар: Со картица од бившата вадел пари од банкомат

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Osmani: Shumicë ka, nëpërmjet bisedimeve presim që të zmadhohet në mënyrë plotësuese

Објавено

на

Shefi i diplomacisë  Bujar Osmani sot deklaroi se shumicë në Parlament ka, dhe se pritet në mënyrë plotësuese të zmadhohet.

– Shumicë ka, atë mund t’a konfirmoj, presim që me këto bisedime kjo shumicë të zmadhohet në mënyrë plotësuese dhe të jetë stabile që të mybdet në muajt dhe vitet e ardhshme të vazhdohet me këto aktivitete serioze të Qeverisë, deklaroi Osmani në pres konferencën për buxhetin e Ministrisë për punë të jashtme për vitin 2022.

Në pyetjen gazetareske cilë është ai deputet i 61 për të cilin LSDM thotë se e ka si shumicë qeveritare dhe a ëshyë ndoshta ai deputet i Aleancës për Shqiptarët, Osmani u përgjigj se shumicë ka dhe atë mundet ta konfirmojë.

Ai shtoi se nuk mundet të ketë zgjidhje konkrete pa mbaruar e gjithë paqeta e negociatave, kur, siç tha, “mendoj që vetë deputetët do të tregojnë cilët janë pjesë e shumicës dhe do ta mbështesin këtë Qeveri euroatlantike”.

Osmani theksoi se periudha e ardhshme është jashtzakonisht e rëndësishme për drejtimet strategjike të shtetit për arritjen e qëllimeve të caktuara strategjike. Sipas tij, çdo destabilizim i Qeverisë në këtë periudhë mundet në mënyrë plotësuese të ndikojë negativisht në arritjen e atyre qëllimeve dhe ta shndërrojë shtetin nga pjesë e zgjidhjes në pjesë të problemit.

  • Mendoj se askush në shtet nuk don të drejtohet gisht kah shteti si arsye të mos zgjidhjes të pyetjeve të caktuara ose, nga ana tjetër, mos fillim të negociatave me Unionin Europian, pasi nuk ishim ashtu deri tash. Edhe përkundër asaj që ishim të sfiduar në gjithë mënyrat e mundshme, edhe brenda, edhe jashtë, nuk lejuam shteti të jetë pjesë e problemit, por të jetë ana proaktive e cila mundohet të gjejë zgjidhje, theksoi Osmani i cili shtoi se konsideron se në këtë periudhë Qeveria duhet të vazhdojë siç është, kuptohet, siç tha, “me forcim të kapaciteteve të saj dhe mbështetje në Kuvend”.

Sa i përket negociatave me Alternativën, Osmani theksoi se ato bisedime janë të përbashkëta mes të gjithë partnerëve të koalicionit, por, siç tha ai, në emër të të gjithë partnerëve të koalicionit ato i drejton kryeministri, sepse, tha ai, “kemi bisedime, por detajet konkrete lidhur me programin e Qeverisë i bartë kryeministri në koordinim me ne”.

Популарно изминативе 100 дена