fbpx
Поврзи се со нас

Гостивар

Пад на вработувањата во Гостивар, 2020-та година со над 700 помалку од претходната

Објавено

на

Официјалните статистики потврдуваат дека ковид пандемијата негативно се одразила врз состојбите со невработеноста на гостиварското подрачје. Минатата година се бележи намалување на вработувањата, а пораст на бројката на невработени граѓани.

Според податоците од Агенцијата за вработување, во 2020-та година биле остварени  2.660 работни односи, што е за 725 помалку споредено со претходната година. Од вкупниор број вработувања лани, 1.812 биле на неопределено време, а останатите на определено и сезонски. Во првиот месец од оваа година, засновани се 170 работни односи.

Регионот на Гостивар, кој освен гостиварската ги опфаќа и општините Врапчиште и Маврово Ростуше, 2020-та ја заокружи со над 11.100 невработени лица. Споредено со претходната година, бројката е речиси дуплирана. Минатата година се бележеше постојан пораст на бројката на граѓани кои се најдоа на листата на невработени. Дел од нив се пријавуваа во евиденцијата и за да остварат право на користење на државните мерки за помош.

Што се однесува до спроведувањето на активните мерки за вработување, во гостиварскиот Центар за вработување немало застои и преку овие мерки работа обезбедиле околу 350 невработени граѓани. Станува збор за мерките: субвенционирање на плати, поддршка на мали и средни претпријатија и практиканство.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!