fbpx
Поврзи се со нас

Гостивар

Песна за денес: „Татунчо“ од Кочо Рацин

Објавено

на

ТАТУНЧО/БЕЛИ МУГРИ –
(Коста Солев Рацин)

Не ме клни, не ме жали!
Не ми нижи низа клетви!
Камен тежок живот ми е
а по тежок отзив пусти
по народни думи свети!

Ако куќа не направиф
со високи шимшир порти,
куќа цел свет братски ми е
братски срце што отвора,
срце — порта наjвисока,
срце — куќа наjширока.

Ако жена не донесоф
ѓул — трендафил во одаjа
верна, добра млада љуба —
не ме клни, не ме жали:
во борбата другарката
слнце сјае, слнце трепти!

Ако млади си години
по друмишта, по патишта
в младост горка распосеjаф —
погледни ми право в очи:
ти ли беше што пееше
„Аjдутин мајкa не рани… “

И ако не умрам дома
туку кaj што стии пиштат
в борба искри кај што лштат —
блазе, речи на душата —
има зошто душа да е!

Advertisement
Advertisement
Advertisement

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!