Поврзи се со нас

Македонија

Петличковски: Епидемиолошката состојба подобрена, зголемен број нови случаи меѓу децата

Објавено

на

„Се забележува подобрување на епидемиолошката состојба, но тоа не значи и дека е добра. Препораката е граѓаните да примат трета доза вакцина, зашто тоа е најдобриот начин за заштита од тешки симптоми, хоспитализација и смрт“, рече денеска претседателот на Комисијата за заразни болести, Александар Петличковски.

По редовната седница на Комисијата, Петличковски истакна дека има зголемување на нови случаи меѓу децата од шест до 14 години, главно меѓу оние кои ја следат наставата со физичко присуство, но нема простор за загриженост.

– Апелираме буквално да се следат протоколите за настава со физичко пристуство, а учениците и родителите да го прифаќаат тестирањето, подвлече Петличковски, соопштувајќи дека се отвораат дополнителни три пунктови за тестирање во Скопје – во Ѓорче Петров, Идадија и Битпазар.

На овие пунктови тестирањата ќе може да се закажуваат од матичен лекар.

Во однос на смртноста, Петличковски информира дека најголем дел од починатите се невакцинирани, нецелосно вакцинирани или вакцинирани со две дози пред повеќе од шест месеци.

-Граѓаните да примат трета доза, зашто такви нема меѓу починатите, а хоспитализирани се многу малку. Третата доза штити највеќе од хоспитализација и смрт. Гледаме деновиве шарлатански, нестручни дебати, но ова се податоците кои се проверливи и најсилни – вакцинацијата со трета доза е најдобра  заштита, потенцира претседателот на Комисијата.

Според Петличковски, првите резултати од серолошкиот скрининг во Скопје се очекуваат во почетокот на идната недела.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Petliçkovski: Gjendja epidemiologjike është përmirësuar, është shtuar numri i rasteve të reja tek fëmijët

Објавено

на

“Ka një përmirësim të situatës epidemiologjike, por kjo nuk do të thotë se është mirë. Rekomandimi është që qytetarët të marrin edhe dozën e tretë të vaksinës, sepse kjo është mënyra më e mirë për t’u mbrojtur nga simptomat e rënda, hospitalizimi dhe vdekja”, tha sot kryetari i Komisionit për sëmundje infektive, Aleksandar Petliçkovski.

Pas seancës së rregullt të Komisionit, Petliçkovski vuri në dukje se ka rritje të rasteve të reja tek fëmijët e moshës gjashtë deri deri 14 vjeç, kryesisht tek ata që vijojnë mësimet me prezencë fizike, por nuk ka vend për shqetësim.

-Apelojmë që të respektohen fjalë për fjalë protokollet për mësim me prezencë fizike, kurse nxënësit dhe prindërit ta pranojnë testimin, nënvizoi Petliçkovski, duke njoftuar se në Shkup hapen edhe tri pika testimi shtesë – në Gjorçe Petrov, Idadia dhe Bitpazar.

Në këto pika analizat mund të caktohen nga mjeku amë.

Sa i përket vdekshmërisë, Petliçkovski informoi se shumica e të vdekurve ishin të pavaksinuar, të pavaksinuar plotësisht ose të vaksinuar me dy doza më shumë se gjashtë muaj më parë.

-Qytetarët duhet të marrin dozën e tretë, sepse nuk ka të tillë mes të vdekurve dhe shumë pak janë të shtruar në spital. Doza e tretë mbron më së shumti nga shtrimi në spital dhe vdekja. Këto ditë po shohim debate sharlatane, joprofesionale, por këto janë të dhënat që janë të verifikueshme dhe më të forta – vaksinimi me dozën e tretë është mbrojtja më e mirë, theksoi kryetari i Komisionit.

Sipas Petliçkovskit, rezultatet e para të skriningut serologjik në Shkup priten në fillim të javës së ardhshme.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена