Рецепти
Пилешко со лебни трошки и пармезан и помалку маснотии
Печеното пилешко е кулинарска класика што се јаде во многу домаќинства. Ви пренесуваме рецепт за печени пилешки гради кои содржат помалку маснотии иако во кората имаат пармезан.
Состојки за 6 лица:
3 пилешки гради
3 јајца
100 грама брашно
200 грама лебни трошки
100 грама рендан пармезан
½ лажичка лук во прав
1 лажичка мелен пипер
сол и бибер по желба
Подготовка:
1. Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови.
2. Исечете ги пилешките гради на ленти со дебелина од околу еден сантиметар (секоја на 5 до 6 парчиња), посолете ги и бибер по желба.
3. Во голема пластична кеса измешајте ги брашното и остатокот од зачините и ставете го пилешкото во нив. Затворете ја вреќата и добро протресете за да го покриете месото темелно со оваа мешавина.
4. Исецканите пилешки ленти испанирајте ги со трошки од леб и јајце на кои сте додале рендан пармезан.
5. Ставете го панираното пилешко на плехот за печење и печете околу дваесет минути од секоја страна додека месото не добие златно-жолта кора.
Послужете со салата и омилено гарнирче. Добар апетит!
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар