Поврзи се со нас

Гостивар

По 5.000 до 10.000 евра за невработени кои сакаат свој бизнис, аплицирање од денес

Објавено

на

Агенцијата за вработување ги објави јавните повици од Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за  2022 година. Една од мерките е Самовработување со грант, која беше и најпривлечна за невработените во изминатите години.

Мерката обезбедува: – ваучер систем за изработка на бизнис план и поддршка при регистрирање на бизнисите ; – неповратни средства (грант) во износ  од  307.500 денари по корисник или до 615.000 денари доколку се основа правен субјект од два содружника како ДОО – Друштво со ограничена одговорност од две лица, при што секој од содружниците ќе има еднаков (50%) удел во друштвото.

Право на аплицирање имаат: невработени млади лица до 29 години, невработени лица со попреченост, невработени лица – мажи до  60 години и жени до 58 години, жени-жртви на родово базирано насилство и жртви на семејно насилство, невработени лица кои сакаат да го формализираат својот бизнис-мажи до  60 години и жени до 58 години, невработени лица Роми-мажи до  60 години и жени до 58 години, невработени лица поради корона вирус-мажи до  60 години и жени до 58 години и невработени лица повратници (повратниците од странство припадници од Ромската заедница и други лица во ризик од социјално и економско исклучување кои влегуваат во потенцијални повратници во иднина во општините Шуто Оризари, Штип и Прилеп)

Аплицирањето е до 15 април, а заинтересираните треба да се обратат во Центарот за вработување.

Сподели ја веста:

Претседателски избори

Маркетинг

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Гостиварпред 4 недели

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 1 месец

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 3 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 4 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 4 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 4 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 8 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 8 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 9 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

АНКЕТА:

Дали ќе гласате на претстојните ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ и ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2024?
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

5.000 deri në 10.000 euro për të papunët që duan biznesin e tyre, aplikim nga sot

Објавено

на

Agjencia e Punësimit shpalli thirrjet publike nga Plani Operativ për programe dhe masa aktive për punësim dhe shërbime në tregun e punës për vitin 2022. Një nga masat është Vetëpunësimi me grant, i cili ka qenë më tërheqës për të papunët në vitet e fundit.

Masa parasheh: – sistem vauçer për përgatitjen e planit të biznesit dhe mbështetje në regjistrimin e biznesit; – mjete të pakthyeshme (grant) në shumë prej 307.500 denarë për përfitues ose deri në 615.000 denarë nëse personi juridik është themeluar nga dy ortakë si SH.P.K – Shoqëri me përgjegjësi të kufizuar nga dy persona, ku secili prej ortakëve do të ketë të barabartë ( 50%) aksione në kompani.

Të drejtë aplikimi kanë: të rinjtë e papunë deri në 29 vjeç, të papunët me aftësi të kufizuara, të papunët – burra deri në 60 vjeç dhe gratë deri në 58 vjeç, gratë viktima të dhunës me bazë gjinore dhe viktima të dhunës në familje, të papunët që dëshirojnë të zyrtarizojnë biznesin e tyre burra deri në 60 vjeç dhe gratë deri në 58 vjeç, burra romë të papunë deri në 60 vjeç dhe gra deri në 58 vjeç, të papunë për shkak të virusit korona – burra deri në 60 vjeç dhe gra deri në 58 vjeç dhe të kthyer të papunë (të kthyerit nga jashtë, pjesëtarë të komunitetit rom dhe persona të tjerë të rrezikuar nga përjashtimi social dhe ekonomik, të cilët hyjnë në të kthyerit e mundshëm në të ardhmen në komunat Shuto Orizarë, Shtip dhe Prilep)

Aplikimi është deri më 15 prill dhe të interesuarit të kontaktojnë Qendrën e Punësimit.

 

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена