fbpx
Поврзи се со нас

Македонија

Почна аплицирањето за земјоделските субвенции

Објавено

на

Од вчера (5 април) почна аплицирањето за добивање на финансиска поддршка во земјоделството, а крајниот рок за доставување на барања е 31- ви мај.

Од Агенцијата за поддршка на земјоделието информираа дека сите заинтересирани, апликациите можат да ги поднесат електронски со пристапување на веб страната на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, односно на www.ipardpa.gov.mk во делот е- барање.

Директорот на АФПЗРР, Никица Бачовски, информира дека барањата за мерките за растително производство се поднесуваат врз основа на евидентирани податоци за парцели во Единствениот регистар на земјоделски стопанства. Барањата пак за сточарско производство се поднесуваат врз основа на евидентирани податоци за животни во ФАРМ регистарот со состојба на денот на поднесување на барањто.

„ Апелирам до сите земјоделци, пред да поднесат барања за субвенции да ги ажурираат податоците со цел да имаат точни и целосни информации во сите системи од каде Агенцијата ги превзема податоците, а кои се еден важен сегмент за стекнување на право за добивање на субвенции.Потоа може преку пристапувње на веб страната на АФПЗРР, електронски да поднесат барања за субвенции со регистрација во системот, со клик на банерот „директни плакања“ – е- барање. Електронското барање од годинава е со нов модерен изглед врз база на ново софтверско решение кое ги има сите функционалности кои се потребни за поднесување на апликацијата за единствено барање. Оние земјодделци кои не знаат сами да поднесат барања, или имаат потреба од помош при создавање на електронски барања, можат да се обратат во Подрачните единици на МЗШВ.“, истакна Бачовски.

Директорот Бачовски, појасни дека по електронското поднесување на барањето, апликантите треба да отпечатат 2 примерока и истите да ги потпишат своерачно, по што еден примерок треба да достават до АФПЗРР. Оние апликанти кои ќе побараат помош од вработените во Подрачните, пред да ги потпишат барањата да проверат дали сите податоци и култури им се точно внесени.

Дoколку апликантите утврдат дека при поднесување на барањето направиле пропуст, впишале погрешни податоци или констатирале дека имаат потреба од измена заради несоодвестување со фактичката состојба,барањто може да го повлечат или да го изменат во рок од 30 дена од денот на поднесување на истото. Бачовски, апелираше до сите апликанти кои ќе побараат поддршка и помош од вработените во Подрачните единици да ги почитуваат мерките за заштита од „COVID19“

 

 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!