Поврзи се со нас

Гостивар

Почна бесплатната вакцинација против грип во Гостивар

Објавено

на

Од денес, гостиварци кои се опфатени во ризичните категории, може бесплатно да се вакцинираат против сезонски грип. Вакцинирањето се спроведува во епидемиолошката служба на подрачната единица на Центарот за јавно здравје во Гостивар. Бесплатната вакцина е наменета за хронично болни, граѓани над 65 – годишна возраст, бремени жени, деца до 5 години и здравствени работници.

„Сега за сега има навистина голем интерес. Вакцината е четиритипна и заштитува од 4 видови на грип, значи исклучиво од грип, не од други заболувања и вируси кои циркулираат во овој период. Бесплатната вакцинација е наменета за ризичните категории, а комерцијална вакцина, со плаќање, ќе може да дојде и да прими секој заинтересиран граѓанин. Комерцијалната вакцинација се‘ уште не е започната, сега работиме исклучиво со бесплатните“, изјави д-р Благородна Мишковска Војновска, епидемиолог.

Пријавувањето за бесплатните вакцини оди преку веб страната vakcinacija.mk, по што лицето добива СМС порака со ден, време и точно место за вакцинирање. каде може да дојде да се вакцинира против сезонски грип,

Во однос на истовремено примање на вакцина против ковид и против грип, д-р Мишковска Војновска вели: „Според насоките од Комисијата за имунизација, вакцината против грип може да се прими и истиот ден со вакцината против ковид, или наредниот ден, значи нема ризици. Тоа се официјалните ставови на комисијата, според светските препораки.“

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 2 часа

(Фото) Еве што најде полицијата во ординацијата на надрилекарот во Врапчиште

Македонијапред 4 часа

Градежните фирми лани потрошиле 11,123 милијарди денари за градежни материјали и енергија

Спортпред 5 часа

Алкараз физички не издржа, Ѓоковиќ во финалето на Роланд Гарос

Гостиварпред 6 часа

Си товареле инвентар од обложувалница без да знае бизнис партнерот, приведени пет лица во Гостивар и еден во Тетово

Гостиварпред 7 часа

Од утре онлајн аплицирање за упис во средно

Гостиварпред 8 часа

Малолетник фатен со марихуана ноќеска на улица во Гостивар

Гостиварпред 10 часа

Државата има правни механизми за раскинување на концесиите за мали хидроцентрали во Маврово, порачува Еко свест

Гостиварпред 11 часа

Уапсен надрилекар во Врапчиште – Најдени апчиња, пари, медицински белешки во неговата лажна ординација

Гостиварпред 12 часа

Спортски игри за основците во Гостивар: Влечеа јаже, скокаа во вреќи, додаваа топка…

Гостиварпред 3 недели

Девизниот курс денес според приватните менувачници во Гостивар и НБРМ

Гостиварпред 4 недели

Продавале девојче за 50 до 200 евра, меѓу уапсените има и од Гостивар

Вестипред 3 недели

Планинско велосипедска тура „МТБ Маврово 2023“ – Во тек е пријавување

Гостиварпред 3 недели

Тамара од Гостивар ќе ја претставува Македонија на Јуниорскиот Евросонг!

Писмапред 2 недели

ПИСМА: Граѓани од Гостивар реагираат на небезбедно градилиште

Гостиварпред 2 недели

ПИСМА: Стотина родители инсистираат на целодневна настава во ОУ „Гоце Делчев“ Гостивар

Гостиварпред 2 недели

30 дена притвор за гостиварецот пријавен за сексуално вознемирување на малолетната внука

Гостиварпред 3 недели

Во Гостивар утре хит комедијата „Обвинителка“ со легендарната Лидија Вуќичевиќ

Гостиварпред 4 недели

Група граѓани од Гостивар со поддршка за Реџеп Таип Ердоган

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Filloi vaksinimi falas kundër gripit në Gostivar

Објавено

на

Prej sot, gostivarasit që janë të përfshirë në kategoritë e rrezikuara, mundet falas të vaksinohen kundër gripit sezonal. Vaksinimi zhvillohet në shërbimin epidemiologjik të njësisë rajonale të Qendrës për shëndet publik në Gostivar. Vaksina falas është e destinuar për të sëmurët kronikë, qytetarë në moshë mbi 65 vjeçare, gra me barrë, fëmijë deri 5 vjet dhe punonjës shëndetësorë.

“Tash për tash ka me të vërtetë interes të madh. Vaksina është katër llojesh dhe mbron nga 4 lloje të gripit, domethënë veçanërisht për grip, jo nga sëmundje dhe viruse të tjera të cilat qarkullojnë në këtë periudhë. Vaksinimi falas është i dedikuar për kategoritë e rrezikuara, kurse vaksina komerciale, me pagesë, do të mund të vijë dhe t’a marrë secili qytetar i interesuar. Vaksinimi komercial ende nuk ka filluar, tash punojmë veçanërisht me vaksinat falas”, deklaroi dr. Bllagorodna Mishkovska Vojnovska, epidemiolog.

Paraqitja për vaksinat falas shkon nëpërmjet ueb faqes vakcinacija.mk, pas çka personi merr SMS mesazh me ditën, kohën dhe vendin e saktë për vaksinim, ku mund të vijë të vaksinohen kundër gripit sezonal.

Në lidhje me njëkohësisht marrjen e vaksinës kundër kovid dhe kundër gripit, dr. Mishkovska Vojnovska thotë: “Sipas udhëzimeve nga Komisioni për imunizim, vaksina kundër kovid mund të pranohet edhe ditën e njëjtë me vaksinën kundër kovid, ose ditën e ardhshme, domethënë nuk ka rreziqe. Këto janë qëndrimet zyrtare të komisionit, sipas rekomandimeve botërore.”

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена