fbpx
Поврзи се со нас

Гостивар

Повеќето училишни библиотеки во Гостивар ќе станат дел од националната виртуелна библиотека

Објавено

на

  Библиотеките во гостиварските училишта добиваат можност бесплатно да се вклучат во Кобис системот, кој претставува национална виртуелна библиотека. Условите и придобивките од ваквото вмрежување, денес беа презентирани пред претставници на училиштата.

  За учениците и професорите тоа би значело поголема достапност на книги преку интернет и лесно пребарување на литературата.

  „Во Гостивар сме за да ги презентираме можностите што Кобис ги нуди и да ги повикаме основните и средните училишта да се приклучат, со што ќе се овозможи унапредување на образованието во општината. Системот функционира со софтвер кој овозможува дигиталиација на сите процеси во библиотечното работење. Се креира електронски каталог кој е јавно достапен , преку кој сите можат да видат со какви публикации располага библиотеката, автоматизација на користењето на библиотечниот фонд, и корисниците можат и преку интернет да си резерврираат пбликации“. изјави Жаклина Ѓалевска, одговорна во Кобис.

  Општинскиот Сектор за образование планира поголем дел од училиштата да станат дел од националната виртуелна библиотека. Освен техничките подготовки, библиотекарите ќе треба да посетуваат посебна обука.

  „Ги слушнавме условите, можностите и планираме повеќето училишта да се вклучат во оовј систем. Секако, претходно библиотекарите треба да поминат соодветни обуки и да се обезбедат останатите подготовки. Сега, со оглед дека е 30 годишнина на Кобис има поволности кои во текот на оваа година може да се искористат, а потоа тие обврски за плаќање ќе останат на општината, околу тоа би барале и поддршка од Министерството за образование“, рече Аслијан Снопче, раководител на Сектор за образование во Гостивар

  Во библиотечниот информациски систем Кобис актуелно се вклучени 70 институции од Македонија.

   

   

  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement

  АНКЕТА

  Дали ќе одите на летен одмор?

  Вработувања Полог:

  Advertisement
  Advertisement

  Популарно изминативе 100 дена

  error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!