Поврзи се со нас

Македонија

Повикот за бојкот причина за разликите во бројот на државјани во дијаспората, смета Османи

Објавено

на

Мислам дека повикот за бојкот беше најголемиот фактор за малиот број попишани наши државјани во одредени држави и ние го почувствуваме тоа во текот на Пописот, истакна министерот за надворешни работи Бујар Османи на денешниот брифинг, коментирајќи ја разликата во бројот на лица кои со Пописот се вбројани во дијаспората и оние кои се пресметани според бројот на државјанства.

– Уште за време на пописот нашите дипломати не информираа дека повикот за бојкот го дава резултатот, особено во Канада, САД и Австралија и тоа, за жал, се одразува и во бројките кои што ги имаме, нагласи Османи.

Тој потенцираше дека сите наши дипломатско-конзуларни претставништва (ДКП) биле максимално ангажирани подеднакво во секоја држава.

– Сега се разбира во Европа имаме повеќе ДКП којшто можат да покријат за нашите во дијаспората, за разлика од Австралија каде што имаме една Амбасада и Конзулат на целата територија на Австралија и не можат ни физички да ја покријат, за разлика од Европа каде може тоа физички да се постигне, наведе Османи.

Министерот за надворешни работи, на новинарско прашање во врска со изборот на кандидати за амбасадори, наведе дека се избрани шест кандидати, но оти законски се уште не може да зборува за кои лица станува збор.

–  Нема да можам да спомнам конкретни имиња. Тоа што можам да го кажам е дека е вистина оти шест кандидати за амбасадори се одобрени од страна на Владата на последниот состанок. Ќе чекаме одобрување од земјите, а потоа ќе можеме да ги коментираме нивните имиња. Според Законот, јас не смеам да ги спомнам тие имиња, рече Османи во одговор на новинарско прашање околу тоа дека во јавноста се шпекулира оти меѓу кандидатите за амбасадори се и Теута Арифи и Виктор Димовски и дали при изборот се филтрира нивната морална одговорност.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Thirrja për bojkot është arsyeja e dallimeve në numrin e qytetarëve në diasporë, konsideron Osmani

Објавено

на

Mendoj se thirrja për bojkot ishte faktori më i madh në numrin e vogël të qytetarëve tanë të regjistruar në vende të caktuara dhe këtë e ndjejmë gjatë regjistrimit, theksoi ministri për Punë të Jashtme Bujar Osmani në konferencën e sotme, duke komentuar dallimin në numrin e njerëzve. të shënuara në regjistrimin në diasporë dhe ato të llogaritura sipas numrit të shtetësive.

“Edhe gjatë regjistrimit të popullsisë, diplomatët tanë na kanë njoftuar se thirrja për bojkot po jep rezultate sidomos në Kanada, SHBA dhe Australi dhe kjo fatkeqësisht reflektohet në shifrat që kemi”, tha Osmani.

Ai theksoi se të gjitha zyrat tona përfaqësuese diplomatike dhe konsullore (PDK) janë angazhuar maksimalisht në mënyrë të barabartë në secilin vend.

“Tani sigurisht në Evropë kemi më shumë PDK që mund të mbulojnë qytetarët tanë në diasporë, për dallim nga Australia ku kemi një ambasadë dhe konsullatë në të gjithë Australinë dhe nuk mund ta mbulojmë as fizikisht, ndryshe nga Evropa ku ajo mund të arrihet fizikisht”, tha Osmani.

Ministri i Punëve të Jashtme i pyetur nga një gazetar për përzgjedhjen e kandidatëve për ambasadorë, deklaroi se janë përzgjedhur gjashtë kandidatë, por se ende ligjërisht nuk mund të flasë se për cilët persona bëhet fjalë.

  • Nuk do të mund të përmend emra konkretë. Ajo që mund të them është se është e vërtetë se gjashtë kandidatë për ambasadorë janë miratuar nga Qeveria në mbledhjen e fundit. Do të presim miratimin nga vendet dhe më pas do të mund të komentojmë emrat e tyre. Sipas ligjit nuk guxoj t’i përmend ata emra, tha Osmani në një pyetje gazetareske për spekulimet në publik se në mesin e kandidatëve për ambasadorë janë Teuta Arifi dhe Viktor Dimovski dhe nëse përgjegjësia e tyre morale është filtruar gjatë zgjedhjes.

 

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена