Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

  • Дата: 08/11/2018 | 08:55

Православните христијани прославуваат Митровден

На денешен датум, Македонската православна црква го одбележува празникот Митровден, посветен на свети Димитриј Солунски. Овој светец бил заштитникот на градот Солун, а уште е наречен чудотворец и мироточив. Празникот се смета за меѓник меѓу летниот и зимскиот период од годината. Поради собраните плодови, значително намалениот ден и студеното време се вели дека со Митровден започнува зимата.

Именден празнуваат: Димитрија, Митре, Мите, Димо, Димко, Димка, Митра…

Напишете коментар