Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 04/12/2018 | 08:37

Православните верници го одбележуваат празникот Пречиста Богородица

На денешен датум, православната црква го празнува празникот Воведение во Храмот на Пресвета Богородица, познат и како Пречиста Богородица, еден од дванаесетте големи празници кои ги славата православните христијани.

Пресвета Богородица била претставена во Ерусалимскиот Храм како мало тригодишно девојче.  Во нејзина преидружба биле повикани девојчиња кои носеле свеќи во рацете, давајќи му посебно значење на самиот настан. Богородица се искачила по скалите, свечено пречекана од свештениците во храмот, предводени од Захарија, таткото на свети Јован Крстител, и била воведена во најсветиот дел од Храмот – Светињата на светиите. Таму живеела девет години, додека не била предадена на нејзиниот роднина, свети Јосиф, за да биде испочитуван Законот.

Денешниот празник Воведение на Пресвета Богородица во храмот спаѓа во поголемите есенски празници што се празнуваат и со домашни служби. Се смета за женски празник и повеќе го празнуваат младите жени, особено оние што уште немаат деца.

Напишете коментар

Close