Ниту една голема индиска прослава не може да помине без овие традиционални и супер слатки индиски колачиња да се најдат на масата. Гулаб на персиски значи „розова вода“, служена во шеќерен сируп од рози.
Потребни состојки:
1 чаша обезмастено млеко во прав
3 лажици брашно (повеќе ако е потребно)
1 лажица сецкани или мелени бадеми
1/2 лажичка сецкан кардамон или ѓумбир
2 лажици путер
1/2 чаша топло млеко
1 чаша кафеав шеќер
1,5 чаша вода
1 лажица вода од роза
Подготовка:
– Најпрво ставете го преливот да се готви. Температурата подесете ја на најјако, кога ќе проврие, намалете и оставете уште 8 до 10 минути.
– Ставете ги сите горенаведени состојки во сад и измешајте ги со рака. Покријте и оставете ја смесата да отстои пет минути. Формирајте топки не поголеми од оревите.
– Во тава ставете масло, намалете ја топлината на средна температура. Штом се стопли, ставете ги топчињата во маслото и пржете ги додека не добијат малку посилна боја.
– Готовите топчиња ставете ги во топлиот прелив и покријте ги побрзо да се натопат. Можете да додадете 1 лажица розова вода и една лажица сок од лимон.