Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

  • Дата: 03/11/2018 | 12:50

Прогресивно оданочување – плус 8% данок за доходот над 1.500 евра

На прес-конференција во Владата на Република Македонија денес беше најавено воведувањето на прогресивно оданочување. Министерството за финансии ќе предложи дополнителна стапка од 8 процени за доходи кои надминуваат 90 илјади денари месечно.

,,Предлагаме воведување дополнителна стапка од 8% за доход кој надминува 90 илјади денари месечно. Дополнителните 8 проценти би се плаќале само на делот што е над 90 илјади денари. На 100 илјади доход, за 90 илјади ќе се плаќаат 10%, а останатите 10 илјади ќе се оданочат со 18%. Прагот од 90 илјади денари го избравме бидејќи ги опфаќа најдоходовните 1 проценти од вкупното население”, рече министерот за финансии Драган Тевдовски.

Министерот најави и зголемување на даночното ослободување на платите и пензиите, односно делот на кој не се плаќа данок, на 8 илјади денари месечно.

„Праведното оданочување е стандард на најуспешните економии во светот, рамниот данок беше карактеристика за поранешните социјалистички држави”, рече Тевдовски.

Напишете коментар