Поврзи се со нас

Македонија

Просечната плата е 28.869 денари, пресмета ДЗС-Програмерите рекордери со 75.135 денари плата

Објавено

на

Според податоците на Државниот завод за статистика, просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во септември 2021 година, изнесува 28 869 денари, а индексот во однос на истиот месец лани изнесува, изнесува 105.3.

ДЗС оценува дека ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: Информации и комуникации (13.2 %), Рударство и вадење на камен (12.8 %) и Објекти за сместување и сервисни дејности со храна (12.5 %).

Зголемување на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во однос на претходниот месец, е забележано во секторите: Рударство и вадење на камен (4.4 %), Информации и комуникации (2.5 %) и Преработувачка индустрија (2.2 %).

Највисоката просечна плата ја имаат компјутерските програмери и тоа 75.135 денари. Вработените во фарамацевтскиот сектор се меѓу најплатените со просечна плата од 49.188 денари. Вработените во образование, според пресметките имаат просечна плата од 27.801 денар.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 1 недела

Комуналец Гостивар по прекинот во водоснабдувањето: Водата од градскиот водовод да не се пие

Гостиварпред 3 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Вестипред 5 дена

Вo Здравствен дом Ростуше дијагностика и интервенции со современа апаратура за пациентите од цел регион

Гостиварпред 3 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 3 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 2 недели

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Гостиварпред 2 недели

Во понеделник дел од Гостивар 5 часа без струја, ќе биде исклучено и училиште

Македонијапред 4 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 3 недели

Гостопримството на гостиварци и дали биле подобри домаќини од тетовци?…

Огласи за вработување:

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Paga mesatare është 28.869 denarë, llogariti ESHS- Programuesit kompjuterik me rekord pagë prej 75.135 denarë

Објавено

на

Sipas të dhënave të Entit shtetëror për statistika, paga mesatare mujore neto të paguar për të punësuar, në shtator 2021, është  28 869 denarë, kurse indeksi në krahasim me muajin e njejtë vitin e kaluar është 105.3.

ESHS vlerëson se rritja e këtillë i detyrohet, para se gjithash, në rritjen e pagës mesatare mujore neto të paguar për të punësuar,në sektoret: Informacione dhe komunikacione (13.2%), Miniera dhe gurore (12.8%) dhe Objekte akomodimi dhe shërbimi ushqimor (12.5%).

Rritje e pagës mesatare mujore neto të paguar për të punësuar, krahasuar me muajin paraprak, është shënuar në sektorët: Miniera dhe gurore (4.4%), Informacion dhe komunikim (2.5%) dhe Përpunim (2.2%).

Paga mesatare më e lartë është për programuesit kompjuterikë, 75.135 denarë. Të punësuarit në sektorin farmaceutik janë ndër më të paguarit me pagë mesatare prej 49.188 denarë. Të punësuarit në arsim, sipas llogaritjeve kanë pagë mesatare prej 27.801 denarë.

Популарно изминативе 100 дена