Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 13/08/2019 | 09:15

Просечната старост на автомобилите што се возат во Македонија е 19 години

Граѓаните во Македонија најмногу возат стари возила, покажуваат статистиките. Според податоците од Макстат базата, просечната старост на патничките автомобили на македонските патишта во 2018-та, изнесува 19 години. Дури 86,7% од автомобилите се постари од 10 години. Околу 60% од автомобилите се со дизел мотор.

Според последните податоци на Еурoстат во 2017 година во Македонија имало вкупно 403.316 возила, а од 2013 година до 2017, бројот на возила пораснал за 70.000.

Податоците од Еуростат велат дека според бројот на возила на 1.000 жители, земјава е на дното на европската листа со 194 возила. Во тој поглед најдобро Луксембург со 670 возила на 1.000 жители, Словенија со 541 возило, Грција со 487.

Напишете коментар