fbpx
Поврзи се со нас

Гостивар

Работилница во Гостивар: Локалниот совет за превенција може да помогне за клучните проблеми на граѓаните

Објавено

на

Сообраќаен метеж, кучиња скитници, тепачки меѓу младите, бучава од кафулињата, дивоградби… Ова се неколку од проблемите кои граѓани во анкета ги навеле како приоритетни за решавање во Гостивар. Анкетирањето било спроведено во склоп на проект за поголемо активирање и зајакнување на Локалните совети за превенција, што го спроведува Здружението Медиа плус, во соработка со Општина Гостивар.

„Анкетирањето беше спроведено преку фокус групи и онлајн анкета. Како проблеми и предизвици кои треба да ги решава Локалниот совет за превенција беа детектирани тепачки меѓу учениците во средни училишта, возење автомобили и мотори без дозволи, населението кое живее близу судот се жали на бучава од кафулињата до 2 – 3 часот после полноќ. Граѓаните потоа наведуваат дека има градење без дозволи, го повторуваат познатиот проблем со палењето на депонијата, има забелешки на фрлањето на сметот итн.“, изјави Весна Коловска, новинар и истражувач.

Локалните совети за превенција може многу да придонесат во детектирање и надминување на проблемите во општините, но сознанијата говорат дека тие не доволно функционираат, истакна на денешната работилница во Гостивар, Данче Николовска Вратеовска, волонтер во областа на превенцијата.

„Локалниот совет за превенција е суштествен и значаен механизам, но не е доволно познат и функционален. Токму затоа и ја одржуваме оваа работилница. Да придонесеме за зајакнување на капацитетите на членовите на советот, но и да дадеме видливост за постоењето на еден ваков механизам кој е формиран со цел да детектира локални предизвици и проблеми, да ги адресира до надлежните во прилог на подигнување на степенот на безбедност во самата општина, а со тоа и квалиттеот на живот на граѓаните“, рече Данче Николовска Вратеовска, волонтер во областа на превенцијата

Во Гостивар, Локален совет за превенција прв пат беше формиран во 2012-та година, но по неколку години престана да функционира. Телото беше реактивирано во 2018-тата и повремено одржуваше состаноци. Годинава, ковид пандемијата ја паузираше работата на Советот.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!