Поврзи се со нас

Вести

Punëtori në Mavrovë për mundësitë dhe sfidat e parqeve nacionale

Објавено

на

Si parqet nacionale në vend të kapërcejnë sfidat dhe problemet me të cilat përballen dhe të arrihet zhvillimi i qëndrueshëm i zonave të mbrojtura. Këto ishin disa nga temat e diskutuara në punëtorinë e organizuar nga Shoqata Maqedonase Çivning që u mbajt në Mavrovë.

Në punëtori morën pjesë Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor Naser Nuredini dhe ambasadorja e Mbretërisë së Bashkuar Rejçell Gallovej.

“Mbrojtja e natyrës është një nga prioritetet më të mëdha të Ministrisë sonë, por edhe vizioni im personal se si duhet të jetë zhvillimi socio-ekonomik në të ardhmen në vendin tonë. Në dy vitet e fundit, për herë të parë në historinë e pavarësisë, arritëm të shpallim parkun e ri nacional të Malit Sharr dhe një sërë zonash të tjera të mbrojtura, duke rritur përqindjen e zonave të mbrojtura në vend nga 8.9 në 13.9 për qind. Por procesi i shpalljes pasohet nga procesi i duhur i menaxhimit. Ne si vend kemi një traditë të menaxhimit të zonave të mbrojtura prej mbi 70 vitesh, por duhet të jemi të vetëdijshëm se duhet të punojmë më shumë në përmirësimin e vetë mbrojtjes, si dhe në modernizimin e mënyrës së funksionimit dhe shfrytëzimit të potencialeve zhvillimore të këtyre zonave”, tha ministri.

Në këtë manifestim foli edhe drejtori i Parkut Nacional “Mavrovë”, Samir Ajdini, i cili prezantoi sfidat dhe mundësitë për zhvillim të qëndrueshëm të parkut në fusha si turizmi alternativ, digjitalizimi, arsimi e të ngjashme.

Qëllimi i seminarit është të hartojë sfidat me të cilat përballen parqet nacionale, si bazë për hartimin e aktiviteteve të projektit që do të kontribuojnë në menaxhimin më të mirë të tyre, mbrojtjen më të mirë të vlerave natyrore, por edhe zhvillimin e qëndrueshëm të zonave të mbrojtura në të ardhmen.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 4 недели

Кривични за бесправно градење во Гостивар со фалсификување исправи, перење пари, злоупотреба на должност…

Гостиварпред 2 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Наша цел е поправедно општество и еднаквост, порачаа гимназијалците од Гостивар

Гостиварпред 2 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 2 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 3 недели

45 семејства во Гостивар конечно добија клучеви од социјалните станови

Гостиварпред 1 недела

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Македонијапред 2 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 4 недели

Гостивар: Со картица од бившата вадел пари од банкомат

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Гостивар

Работилница во Маврово за можностите и предизвиците на националните паркови

Објавено

на

Како националните паркови во земјава да ги надминуваат предизвиците и проблемите со кои се соочуваат и да се постигне одржлив развој на заштитетните подрачја. Ова беа дел од темите на кои се дискутираше на работилницата  што во организација на Македонската Чивнинг Асоцијација се одржа во Маврово.

На работилницата учествуваа министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини и Амбасадорката на Обединетото Кралство, Рејчел Галовеј.

„Заштитата на природата е еден од најголемите приоритети на нашето Министерство, а воедно и моја лична визија за тоа како треба да изгледа социо-економскиот развој во иднина во нашата земја.Во изминатите две години успеавме за првпат во историјата на независноста да прогласиме нов национален парк Шар Планина, и низа други заштитени подрачја, со што го зголемивме процентот на заштитени подрачја во земјата од 8,9 до 13,9 проценти. Но, по процесите на прогласување, следат процесите на соодветно управување. Ние како држава имаме традиција на управување со заштитени подрачја преку 70 години, но мораме да бидеме свесни дека потребно е повеќе да работиме како на унапредувањето на самата заштита, така и на осовременувањето на начинот на функционирање и користење на развојните потенцијали на овие подрачја.“, порача министерот.

Свое обраќање на настанот имаше и директорот на Националниот парк „Маврово“, Самир Ајдини во кое ги презентираше предизвиците и можностите за одржлив развој на паркот во областите како алтернативен туризам, дигитализација, образование и сл.

Целта на работилницата е да се мапираат предизвиците со кои се соочуваат националните паркови, како основа за осмислување на проектни активности со кои ќе се придонесе кон нивно подобро управување, поквалитетна заштита на природните вредности, но и одржлив развој на заштитените подрачја во иднина.

 

Популарно изминативе 100 дена