Поврзи се со нас

Македонија

Реисот Шаќир Фетаи упати честитка по повод Фитр Бајрам

Објавено

на

Празникот Рамазан Бајрам е триумф на доброто над злото, на духовноста над страста и емоциите, на моралот над неморалот, на искреноста над измамата, на акцијата над небрежност, на оптимизмот над очајот, на достоинство над нестабилност, на трпение над нетрпеливост, на божествено над сатанско. Сето тоа нас не прави личност на дејствување во негувањето на доброто и избегнувањето на злото. Ова е вистинскиот пат и ова е подигање на свеста на верникот кој во вистински момент е подготвен да даде одговори на предизвиците и ситуациите кои ги носи времето во кое живееме, вели Реисул Улема Шаќир Фетаи во честитката упатена до верниците од исламска вероисповед по повод празникот Фитр Бајрам.
Жедта и гладот за време на постот, како што се наведува, ја зајакнаа нашата грижа за човекот, така што ние денес на овој голем ден сме посолидарни и похумани од кога било досега, и овој принцип теоретски и практично го дефинира чувството на мир, толеранција, хуманизам и солидарност.
-Да се биде достоен припадник на исламот и да се пости месецот Рамазан со најголема посветеност, значи да се биде чист во намерите и целите, во душата и срцето, во животот со луѓето и светот околу тебе, непоколебливи во провокациите и предизвиците на животот за да ги надминете, близок со луѓето, праведен во секојдневниот живот, простување на пропустите од другите, како и вистински помошник на луѓето, пишува Фетаи.
Според него, најголем предизвик денес е војната. -Рамазан со неговите вредности, како и овој голем ден, нас не учи дека војната е туѓа за исламот, додека мирот е најскапоценото на човекот и неговата главна цел и дека целиот потенцијал на верникот треба да се стави во негување на мирот и благосостојба меѓу луѓето каде и да живеат и работат, бидејќи според исламот, да се спаси човечки живот е како да се спаси целото човештво, а да се убие човечки живот е како да се убие целото човештво, пишува Фетаи.
– Почитувани верници, браќа и сестри. Денес, на овој ден на радоста на Рамазан Бајрам, со чисти срца се обраќаме кон Семилосниот Алах да ни даде сила на верата, храброст за простување и помирување, да ни даде насмевка за со другите да ги отвориме патиштата на надежта, на иднината, решителноста во нашето патување и да негуваме уште посветла сегашност и иднина, ви дава радост и надеж во срцата на сиромашните, луѓето со физички и духови тешкотии, семејствата кои ги загубиле своите најблиски од пандемијата Ковид-19, за денес и секогаш во животот да бидеме среќни и радосни, а пред се благодарни на Алах, наведува Фетаи во честитката.
Фетаи од него и во име на Исламската верска заедница, нејзините органи, институции и верско-образовни институции изразува срдечни честитки и наведува „молејќи го Семоќниот Алах да ги прифати со Негова милост сите наши ибадети, нашиот пост и сите наши дела направени во месец Рамазан“.
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 4 недели

Кривични за бесправно градење во Гостивар со фалсификување исправи, перење пари, злоупотреба на должност…

Гостиварпред 2 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Наша цел е поправедно општество и еднаквост, порачаа гимназијалците од Гостивар

Гостиварпред 2 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 2 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 3 недели

45 семејства во Гостивар конечно добија клучеви од социјалните станови

Гостиварпред 1 недела

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Македонијапред 2 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 4 недели

Гостивар: Со картица од бившата вадел пари од банкомат

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Reis Shaqir Fetai ka dërguar një mesazh urimi me rastin e festës së Fitër Bajramit

Објавено

на

Festa e Ramazan Bajramit është triumfi i së mirës mbi të keqen, i shpirtërores mbi pasionin dhe emocionet, i moralit mbi imoralitetin, i ndershmërisë mbi mashtrimin, i veprimit mbi neglizhencën, i optimizmit mbi dëshpërimin, i dinjitetit mbi paqëndrueshmërinë, i durimit mbi padurimin, të perëndishmes mbi sataniken. E gjithë kjo na bën një person veprimi në kultivimin e së mirës dhe shmangien e së keqes. Kjo është rruga e drejtë dhe kjo është ndërgjegjësimi i besimtarit i cili është i gatshëm në momentin e duhur për t’iu përgjigjur sfidave dhe situatave që ka sjellë koha në të cilën jetojmë, thotë Reisul Ulema Shaqir Fetai në urimin drejtuar besimtarëve të fesë islame me rastin e festës së Fitër Bajramit.
Etja dhe uria gjatë agjërimit, siç thuhet, na e kanë forcuar kujdesin ndaj njeriut, kështu që sot në këtë ditë madhështore jemi më solidarë dhe më humanë se kurrë më parë dhe ky parim teorikisht dhe praktikisht përcakton ndjenjën e paqes, tolerancës. , humanizmi dhe solidariteti.
Të jesh pjesëtar i denjë i Islamit dhe të agjërosh muajin e Ramazanit me përkushtimin më të madh, do të thotë të jesh i pastër në qëllime, në shpirt e zemër, në jetën me njerëzit dhe botën që të rrethon, i palëkundur në provokimet dhe sfidat e jetës për t’i kapërcyer, afër njerëzve, i drejtë në jetën e përditshme, falës për të metat e të tjerëve, si dhe ndihmës i vërtetë i njerëzve, shkruan Fetai.
Sipas tij, sfida më e madhe sot është lufta. Ramazani me vlerat e tij, si kjo ditë madhështore, na mëson se lufta është e huaj për Islamin, ndërsa paqja është gjëja më e çmuar e njeriut dhe qëllimi i tij kryesor dhe se potenciali i plotë i besimtarit duhet vendosur në nxitjen e paqes dhe prosperitetit mes njerëzve. “Kudo që jetojnë dhe punojnë, sepse sipas Islamit, shpëtimi i jetës njerëzore është si të shpëtosh të gjithë njerëzimin, kurse vrasja e jetës njerëzore është si të vrasësh gjithë njerëzimin”, ka shkruar Fetai.
– Të nderuar besimtarë, vëllezër dhe motra. Sot në këtë ditë të gëzimit të Bajramit të Ramazanit, i drejtohemi me zemër të pastër Allahut të Mëshirshëm që të na japë forcë besimi, guxim për falje dhe pajtim, të na dhurojë buzëqeshjen për të hapur me të tjerët shtigjet e shpresës, të së ardhmes, të vendosmërisë. në rrugëtimin tonë dhe për të çmuar një të tashme dhe të ardhme edhe më të ndritshme, ju jep gëzim dhe shpresë në zemrat e të varfërve, njerëzve me vështirësi fizike dhe shpirtërore, familjeve që humbën të dashurit e tyre nga pandemia Covid-19, për të qenë e lumtur sot dhe gjithmonë në jetë dhe e lumtur, e mbi të gjitha falënderuese ndaj Allahut, thekson Fetai në urimin.
Fetai në emër të tij dhe në emër të Bashkësisë Fetare Islame, organeve, institucioneve dhe institucioneve fetaro-arsimore shpreh urimet e përzemërta dhe shprehet “duke e lutur Allahun e Madhëruar që të na pranojë me mëshirën e Tij të gjitha ibadetet, agjërimet tona dhe të gjitha veprat tona të bëra në muajin e Ramazanit.”

Популарно изминативе 100 дена