Поврзи се со нас

Гостивар

Се одбележува Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби

Објавено

на

Денеска е 3 декември – Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби. Денот има за цел да промовира подобро разбирање на полето на попреќеност, со фокус на правата на лицата со посебни потреби и придобивки кои ќе произлезат од процесот на интеграција на овие лица во секој аспект на политичкиот, социјалниот, економскиот и културниот живот на нивните заедници. Овој ден се одбележува уште од 1992 година кога Генералното собрание на Обединетите Нации го прогласи 3 Декември за Меѓународен ден на лицата со посебни потреби и се одбележува насекаде низ светот.

Темата за 2021 година е „Лидерство и учество на лицата со попреченост кон инклузивен, достапен и одржлив пост-Ковид-19 свет “.

Од март 2020 година, секој човек на земјата е под влијание на драстични политички, социјални и економски промени како резултат на домашните и меѓународните одговори на Ковид-19 пандемијата.

Оваа година, Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби треба да се искористи за да се признае дека луѓето кои живеат со попреченост се меѓу најпогодените популации во услови на пандемија. Онаму каде што маргинализацијата, дискриминацијата, ранливоста и експлоатацијата се секојдневие за многу луѓе, ризикот од лоши резултати е зголемен со намалениот пристап до рутинска здравствена заштита и услуги за рехабилитација, поизразена социјална изолација, лошо прилагодени пораки за јавно здравје, несоодветно конструирани услуги за ментално здравје и недостаток на подготвеност за итни случаи за лицата со попреченост.

Денес се смета дека најмалку 15% од светската популација живее со попреченост. Овој број во неразвиените и земјите во развој е значително поголем за разлика од развиените и побогати земји. Околу 20% од сиромашните луѓе во светот се лица со посебни потреби. Во многу земји со ниски и средни приходи, само 5-15% од луѓето со посебни потреби, кои бараат асистивни уреди и технологии, имаат пристап до нив. Статистиката вели дека процентот на деца со посебни потреби кои не посетуваат училиште е крајно променлив и е помеѓу 65 – 85% во некои африкански земји.

По повод 3 декември, скулптурата со името на градот Гостивар ноќеска светна во боите што ги симболизираат лицата со посебни потреби.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Македонијапред 13 минути

Почина Димче Мешковски, легенда на македонското глумиште

Гостиварпред 36 минути

Еко активности на децата во Гостивар по повод Денот на пролетта

Гостиварпред 2 часа

ИНТЕРВЈУ со поетот Илкер Јусуф, по повод Светскиот ден на поезијата

Гостиварпред 2 часа

Приведени две жени во Гостивар, поради сомнение за повеќе сторени измами

Вестипред 3 часа

Економските односи главна тема на разговорите меѓу Путин и Си, се очекува потпишување два големи договора

Македонијапред 3 часа

Со одлука на НП „Шар Планина“ се забранува користењето ратраци за скијачки тури

Вестипред 4 часа

Прележаните од ковид со зголемен ризик од болести на желудникот и цревата

Занимливостипред 17 часа

(ВИДЕО) Дали сте слушнале за „прстот на судбината“? Природен феномен кој сè што ќе допре го претвора во мраз – и го убива!

Вестипред 19 часа

Апарати во домот кои трошат најмногу струја кога се вклучени, а не ги користите

Гостиварпред 4 недели

Кривични за бесправно градење во Гостивар со фалсификување исправи, перење пари, злоупотреба на должност…

Гостиварпред 2 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Наша цел е поправедно општество и еднаквост, порачаа гимназијалците од Гостивар

Гостиварпред 2 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 2 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 3 недели

45 семејства во Гостивар конечно добија клучеви од социјалните станови

Гостиварпред 1 недела

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Македонијапред 2 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 4 недели

Гостивар: Со картица од бившата вадел пари од банкомат

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Shënohet Dita ndërkombëtare e personave me nevoja të veçanta

Објавено

на

Sot është 3 Dhjetori – Dita Ndërkombëtare e Personave me Nevoja të Veçanta. Dita synon të promovojë një kuptim më të mirë të fushës së aftësisë së kufizuar, me fokus në të drejtat e personave me aftësi të kufizuar dhe përfitimet që do të vijnë nga procesi i integrimit të këtyre personave në çdo aspekt të jetës politike, sociale, ekonomike dhe kulturore. të komuniteteve të tyre. Kjo ditë festohet që nga viti 1992 kur Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara shpalli 3 dhjetorin si Ditën Ndërkombëtare të Personave me Aftësi të Kufizuara dhe festohet në të gjithë botën.

Tema për vitin 2021 është “Udhëheqja dhe pjesëmarrja e personave me aftësi të kufizuara në një botë gjithëpërfshirëse, të Kovid-19.”

Që nga marsi i vitit 2020, çdo person në vend është prekur nga ndryshime drastike politike, sociale dhe ekonomike si rezultat i reagimeve vendase dhe ndërkombëtare ndaj pandemisë Kovid-19.

Këtë vit, Dita Ndërkombëtare e Personave me Nevoja të Veçanta duhet të përdoret për të njohur se personat me aftësi të kufizuara janë ndër më të prekurit nga pandemia. Aty ku margjinalizimi, diskriminimi, cenueshmëria dhe shfrytëzimi janë të zakonshme për shumë njerëz, rreziku i rezultateve të dobëta rritet nga aksesi i reduktuar në kujdesin rutinë shëndetësor dhe shërbimet e rehabilitimit, izolimi social më i theksuar, mesazhet e shëndetit publik të përshtatura keq dhe shërbimet e dizajnuara keq dhe mungesa e gatishmërisë emergjente për personat me aftësi të kufizuara.

Sot vlerësohet se të paktën 15% e popullsisë së botës jeton me aftësi të kufizuara. Ky numër në vendet e pazhvilluara dhe ato në zhvillim është dukshëm më i lartë se në vendet e zhvilluara dhe më të pasura. Rreth 20% e të varfërve në botë janë njerëz me aftësi të kufizuara. Në shumë vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme, vetëm 5-15% e personave me aftësi të kufizuara që kërkojnë pajisje dhe teknologji ndihmëse kanë akses në to. Statistikat tregojnë se përqindja e fëmijëve me nevoja të veçanta që nuk ndjekin shkollën është jashtëzakonisht e ndryshueshme dhe është midis 65-85% në disa vende afrikane.

Me rastin e 3 dhjetorit, skulptura me emrin e qytetit të Gostivarit shkëlqeu mbrëmë në ngjyrat që simbolizojnë personat me aftësi të kufizuara.

Популарно изминативе 100 дена