Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

  • Дата: 30/01/2018

Се потсетуваме на Гостивар низ времето – Саат Кулата без дрвениот дел

Симболот на Гостивар, градската Саат Кулата, според записите кои постојат била изградена во 17 век од Исмаил-ага. Неговото име како донатор со османлиско писмо го пишува на плочата пред влезната врата на објектот. Во времето кога била изградена, сите други објекти во Гостивар биле многу пониски, па кулата се јавува како доминантна градба.

Саат Кулата на почетокот имала само механички часовник и камбана која со своите звуци ги означувала часовите. За време на Првата светска војна, дрвената конструкција изгорела и останале само камењата на ѕидовите за што сведочи и фотографијата која ја објавуваме.

Оставете коментар

Вашата Емаил адреса нема да биде објавена.Задолжителните полиња се означени *

*