Поврзи се со нас

Култура

До сега четириесетина поети се пријавиле за поетскиот фестивал во Гостивар

Поетите од земјава и од соседните држави покажуваат голем интерес за учество на Меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри“ во Гостивар. Конкурсот за поетски творби беше објавен кон половината на март и до сега се пристигнати песни од четириесетина автори, домашни и странски.

Како и секоја година, така и оваа бележиме голем интерес и добар одѕив на конкурсот. Се` уште е рано да се зборува нешто поконкретно за квалитетот на стиховите, сепак првично може да кажеме дека поетите ќе ја измерат силата на своите зборови во јака конкуренција“, велат организаторите.

Право да конкурираат на фестивалот имаат поетите од Македонија и од Балканските земји, без разлика на возраста. На конкурсот учествуваат со испраќање на три до сега необјавени песни, напишани на мајчин јазик. Странските поети треба да имаат препев на песните на македонски. Во однос на темата и формата на стиховите нема ограничувања. Рокот за пријавување трае до 15-ти април. Творбите се испраќат на мејл адресата: literaturniiskri@yahoo.com

Авторите кои ќе добијат најмногу бодови од стручната комисији ќе влезат во трка за фестивалските награди.

Фестивалот „Литературни искри“ во Гостивар го организира Центарот за култура „АСНОМ“ во чест на 24-ти Мај, денот на словенските просветители.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!