Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 14/06/2019 | 16:06

Секој здрав човек да стане дел од семејството крводарители-Светски ден на крводарителство

Ширум светот 14-ти јуни се одбележува како Светски ден на крводарителството. Трансфузијата на крв спасува милиони животи. Фактите за крводарителството зборуваат дека за да им се помогне на болните и повредените, потребно е 3 до 5% од населението да дарува крв.

Крводарителството се темели на принципите на доброволност, анонимност, бесплатност и солидарност. Ваквите принципи обезбедуваат посигурна крв и крвни продукти. Со самото дарување на крв, крводарителот изразува највисок степен на солидарност со сите оние на кои таа им е потребна, без оглед на возраст, пол, раса, боја, национална и верска припадност. Секоја здрава личност на возраст од 18 до 65 години може да биде крводарител. Крв може да дарува и лице под 18 години со дозвола од родителите или законскиот застапник, односно старателот.

Во светот годишно се собираат 112, 5 милиони единици на крв.

Напишете коментар