Поврзи се со нас

Вести

Шахпаска: Состојбата во детските градинки е стабилна

Објавено

на

„Состојбата во детските градинки е стабилна, тоа беа првите јавни установи кои беа отворени минатата година на 9 септември и покажавме дека тоа е сигурно и безбедно место за згрижување на децата од преучилишна возраст. Како последни бројки што ги имам од вчера е дека има само девет позитивнивни вработени и шест деца што значи состојбата е стабилна“, истакна денеска министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска.

Одговарајќи на новинарско прашање таа рече дека нема да се прави скрининг со брзи тестови за Ковид-19 во детските градинки.

Посочи дека значајно е дека 76 проценти од сите вработени во градинките се вакцинирани, воспитувачите и негователите се вакцинирани во многу повисок процент некаде до 78, 80 проценти, како и останатиот помошно технички персонал.

– Тоа се веќе европски стандарди во степенот на вакцинација и тоа говори за опшествената одговорност и грижата за личното и колективното здравје на вработените во градинките. Кај нас присуството на децата во градинките е регуларно, се почитуваат протоколите и оддавам признание на сите кои се вклучени во овој процес, рече Шахпаска.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 1 недела

Комуналец Гостивар по прекинот во водоснабдувањето: Водата од градскиот водовод да не се пие

Гостиварпред 3 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Вестипред 5 дена

Вo Здравствен дом Ростуше дијагностика и интервенции со современа апаратура за пациентите од цел регион

Гостиварпред 3 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 3 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 2 недели

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Гостиварпред 2 недели

Во понеделник дел од Гостивар 5 часа без струја, ќе биде исклучено и училиште

Македонијапред 4 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 3 недели

Гостопримството на гостиварци и дали биле подобри домаќини од тетовци?…

Огласи за вработување:

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Shahpaska: Gjendja në çerdhet e fëmijëve është stabile

Објавено

на

“Gjendja në çerdhet e fëmijëve është stabile, ato ishin institucionet e para publike që u hapën vitin e kaluar më 9 shtator dhe treguam se ato janë vend i sigurtë për kujdestari të fëmijëve të moshës parashkollore. Si numra të fundit që i kam prej dje është se ka vetëm nëntë të punësuar pozitivë dhe gjashtë fëmijë që domethënë se gjendja është stabile”, theksoi sot Ministrja punë dhe politikë sociale, Jagoda Shahpaska.

Duke u përgjigjur në pyetjen gazetareske ajo tha se nuk do të bëhet skrining me teste të shpejta për Kovid-19 në çerdhet e fëmijëve.

Theksoi se është e rëndësishme se 76 përqind nga të gjithë të punësuarit në çerdhet janë të vaksinuar, edukatorët dhe kujdestarët janë të vaksinuar në përqindje shumë më të lartë duku deri 78,80 përqind, si dhe personeli tjetër ndihmës teknik.

– Ato janë më standarde europiane në gradën e vaksinimit dhe kjo flet për përgjegjësinë shoqërore dhe kujdesin për shëndetin personal dhe kolektiv të të punësuarve në çerdhet. Tek ne prania e fëmijëve në çerdhet është e rregullt, respektohen protokollet dhe jap mirënjohje për të gjithë të cilët janë të kyçur në këtë proces, tha Shahpaska.

Популарно изминативе 100 дена