Поврзи се со нас

Македонија

Шаќири: МОН ќе прифати укинување на маските во училиштата ако така препорача Комисијата

Објавено

на

Кога Комисијата за заразни болести ќе препорача дека учениците не треба да носат заштитни маски во училиштата, Министерството за образование и наука тоа ќе го прифати. Јас  можам да побарам, но факторот што одлучува е Комисијата, рече  министерот за образование и наука Јетон Шаќири.

Во одговор на новинарско прашања дали со оглед на малиот број заразени со коронавирусот МОН може да побара укинување на маските, тој додаде дека Комисијата треба да процени дали маските, како што рече, веќе не се толку важни и да донесе позитивна одлука.

– Комисијата  во последниот период имаше препораки за олеснувања на некои мерки. За мене е многу важен фактор скринингот што го реализираше Министерството за здравство со Комисијата за заразни болести, кој ни покажа дека имаме добро почитување на мерките од страна на децата и многу мал број заразени деца, изјави Шаќири пред почетокот на конференцијата за твининг проектот „Понатамошна поддршка за имплементирање на Националната рамка за квалификации“.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Shaqiri: Ministria e Arsimit dhe Shkencës do të pranojë heqjen e maskave në shkolla nëse rekomandohet nga Komisioni

Објавено

на

Kur Komisioni për Sëmundje Infektive do të rekomandoj që nxënësit të mos mbajnë maska ​​mbrojtëse në shkolla, Ministria e Arsimit dhe Shkencës do ta pranojë. Unë mund të kerkoj, por vendimtar është Komisioni, tha ministri i Arsimit dhe Shkencës Jeton Shaqiri.

Në pyetjen e gazetarëve nëse duke pasur parasysh numrin e vogël të të infektuarve me korona virus, Ministria e Arsimit dhe Shkencës mund të kërkojë heqjen e maskave, ai shtoi se Komisioni duhet të vlerësojë nëse maskat, siç tha ai, nuk janë më aq të rëndësishme dhe të sjellin një vendim pozitiv.

  • Komisioni kohët e fundit kishte rekomandime për lehtësimin e disa masave. Për mua është një faktor shumë i rëndësishëm skriningu i bërë nga Ministria e Shëndetësisë me Komisionin për Sëmundjet Infektive, i cili na tregoi se kemi respektim të mirë të masave nga fëmijët dhe një numër shumë i vogël i fëmijëve të infektuar, tha Shaqiri në konferencën për projektin e binjakëzimit “Mbështetje e mëtejshme për zbatimin e Kornizës Kombëtare për Kualifikim”.
Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена