Здравје и убавина
Што да јадете за да го зајакнете имунитетот и да бидете подготвени за есен

Првите неколку денови од септември донесоа освежување, но и вируси кои едвај чекаа да ни ослабне имунолошкиот систем. За да им се спротивставиме, треба добро да се храниме и да вклучиме неколку намирници во поголеми количини во нашите оброци.
Промената на начинот на исхрана со доаѓањето на постудено време може многу полесно да се прилагоди на телото на новите услови, но и да му обезбеди дополнителна енергија во сивите, дождливи есенски денови. Оваа промена не мора нужно да биде ненадејна, но секако се препорачува, за телото да ги добие сите потребни хранливи материи, витамини и минерали.
Која храна е најпосакувана во деновите што претстојат и кој е најдобриот начин да се подготви?
Тиква – извор на бета каротен и витамини
Тиквата е богата со бета-каротен, кој во нашето тело се претвора во витамин А. Тој е клучен за здравјето на кожата и мукозните мембрани, кои први доаѓаат во контакт со вирусите кои демнат во околината. Покрај тоа, тиквата е богата со витамин Ц и цинк, кои исто така го зајакнуваат нашиот имунитет. Има бескрајни начини за подготовка на тиква: може да ја послужите како прилог на главното јадење или да подготвите пита, која со малку цимет ќе биде одличен десерт.
Јаболка – ризница на витамини и антиоксиданси
Јаболката се богати со антиоксиданси, влакна и витамин Ц, кои во комбинација имаат многу позитивно влијание на нашиот имунолошки систем. Можете да направите сок, да ги печете во рерна со додаток на цимет, да ги додадете во овесна каша или едноставно да ги јадете сирови – за што и да се одлучите, телото ќе ви се заблагодари.
Сладок компир – богат со јаглехидрати и калиум
Слаткиот компир или батат е вистинско богатство за здравјето: содржи големо количество минерали (особено калиум), витамини А и Ц, како и голем процент на јаглехидрати, благодарение на кои ќе бидете сити и здрави. Слаткиот компир е одличен во комбинација со друг зеленчук, можете да го подготвите и со месо, а некои сакаат да го пржат со малку зачини и маслиново масло и да го јадат како закуска. Секако, овој необичен зеленчук е одличен за имунитетот, па затоа се препорачува да го имате што повеќе на трпезата, особено наесен.
Брусница – здрави бобинки
Брусницата е одличен сојузник во борбата против вирусите благодарение на големото количество антиоксиданси и витамин Ц, а одлични се и за здравјето на кардиоваскуларниот систем. Одредени студии, исто така, укажуваат дека брусницата игра важна улога во спречувањето на инфекции на уринарниот тракт. Може да се јадат сирови, суви или да се додадат во омилената каша или смути, а може да се користат и при подготовка на колачи и мафини.
Кељ – имунолошка „бомба“ и убиец на вируси
Кељот е исклучително важен за добар имунолошки систем: богат е со витамини А, Ц и К, влакна, калциум и железо, благодарение на нив ги убива сите вирусни инфекции и воспалителни процеси во организмот. Можете да додадете кељ во салата, да го исецкате и да го послужите како прилог за риба или да го изблендирате со бебешки спанаќ и друг зеленчук и да направите домашна имунолошка „бомба“ која ќе го зајакне организмот.
-
Гостиварпред 3 месеци
Распоред на свештеници за Задушница во Гостивар
-
Што, како, каде?!пред 1 месец
Во Гостивар отворен нов салон за убавина „Beauty Room Stella“ – Жените го заслужуваат најдоброто!
-
ФОТО ВЕСТпред 3 месеци
ФОТО ВЕСТ: Гостиварските советници ги обоија дланките како симболична поддршка за лицата со ретки болести
-
Македонијапред 1 недела
9 мај – Ден на победата над фашизмот
-
Македонијапред 1 месец
Православен празник Цветници, предвесник на Велигден
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Лазарова сабота во спомен на чудесното воскресение на Лазар извршено до Исус Христос
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Вештините на мечувањето во Гостивар – На тренинг со клубот „Витез“
-
Видео емисиипред 2 месеци
ВИДЕО | Осмомартовско интервју со д-р Елеонора Спасовска, специјалист радиолог