Поврзи се со нас

Вести

Швајцарија засега неутрална во однос на воведување санкции за Русија

Објавено

на

Швајцарија е во контакт со други земји во врска со можните санкции против Русија поради интервенција во Украина и можеби нема да реагира веднаш, соопшти швајцарската влада.

Доколку против Русија бидат воведени нови меѓународни санкции, швајцарскиот кабинет ќе ја анализира ситуацијата и потоа ќе одлучи што ќе преземе, доколку одлучи нешто да преземе, информира Владата.

„Затоа, швајцарските мерки не можат да бидат усвоени истовремено со оние на другите земји“, соопшти швајцарското Министерство за економија како одговор на прашање од новинарите.

„Сепак, можеме да потврдиме дека швајцарските власти се во контакт со неколку земји за размена на информации за моменталната ситуација“, додаваат тие.

Неутрална Швајцарија не ги усвои санкциите наметнати од ЕУ кон Русија поради нејзината анексија на Крим во 2014 година и наместо тоа спроведе сопствени мерки за да спречи земјата и нејзиниот финансиски центар да се користат за заобиколување на европските санкции. Според меѓународното право, Швајцарија мора да ги спроведе само оние санкции наметнати од Советот за безбедност на ОН.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Zvicra tani për tani neutrale në lidhje me vendosjen e sanksioneve për Rusin

Објавено

на

Zvicra është në kontakt me vendet e tjera lidhur me sanksionet e mundshme kundër Rusisë për ndërhyrjen e saj në Ukrainë dhe ndoshta nuk do të reagojë menjëherë, ka thënë qeveria zvicerane.

Nëse kundër Rusisë vendosen sanksione të reja ndërkombëtare, kabineti zviceran do të analizojë situatën dhe më pas do të vendosë se çfarë të bëjë, nëse vendos të bëjë diçka, tha qeveria.

“Prandaj, masat zvicerane nuk mund të miratohen në të njëjtën kohë me ato të vendeve të tjera”, tha Ministria e Ekonomisë zvicerane në përgjigje të një pyetjeje të gazetarëve.

“Megjithatë, ne mund të konfirmojmë se autoritetet zvicerane janë në kontakt me disa vende për të shkëmbyer informacione mbi situatën aktuale”, shtuan ata.

Zvicra neutrale nuk miratoi sanksionet e BE-së ndaj Rusisë për shkak të aneksimit të saj të Krimesë në vitin 2014 dhe në vend të kësaj mori masat e veta për të parandaluar vendi dhe qendra e saj financiare të përdoren për të anashkaluar sanksionet evropiane. Sipas ligjit ndërkombëtar, Zvicra duhet të zbatojë vetëm ato sanksione të vendosura nga Këshilli i Sigurimit të OKB-së.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена