fbpx
Поврзи се со нас

Рецепти

Сицилијански специјалиет – „Pasta alla Norma“

Објавено

на

Иако тестенините „ала Норма“ се познати по своите модрите патлиџани, доматот е тој што дава најмногу вкус. Ќе ви треба и босилек, а некои домаќинки на Сицилија додаваат малку чили, како и лук.

„Pasta alla Norma е сицилијански специјалитет кој наводно го дели своето име со операта на Белини. Според друга теорија, таа потекнувала како „норма“ за други јадења направени во Катанија, а многу готвачи се согласуваат дека садот му го должи својот „вулкански“ изглед на ерупцијата на доматите и модри патлиџани на Етна.

Дури и оние што не сакаат модри патлиџани, му даваат шанса на овој вкусен сос, а за да не бидат горчливи, претходно се посолени, а потоа „исцедени“ од горчината. Некои готвачи тврдат дека на овој начин примаат помалку масло за време на печењето.

Модрите патлиџани може да се сечат на тенки ленти, така што садот ќе изгледа попримамливо, а ако се одлучите за коцки, полесно ќе ги јадете. Во зависност од тоа колку обрнувате внимание на линијата, можете да ги пржите во тава, на скара или во масло.

Кога станува збор за тестенини, имате слобода да изберете – шпагети или малку подебели букатини, пена или ригатони се одлична опција. Единствено е важно да изберете форма што вешто ќе го собере миризливиот сос. Без сирење нема „ала Норма“. Пармезан и рикота фино ги подигаат другите вкусови.

Состојки за тестенини ала Норма:

1 голема модар патлиџан

4 лажички маслиново масло

3 чешниња лук

4 домати или конзерва од излупени домати

25 гр босилек

150 гр – 200 гр тестенини

1 лажица пармезан

Подготовка:

1. Исечете ги модрите патлиџани на ленти или коцки, додадете сол и оставете го настрана половина час.
2. Загрејте ја половина од количината на масло во тавата.

3. Исплакнете ги модрите патлиџани во ладна вода, избришете ги со пешкир и ставете ги во тава 15-20 минути, вртејќи повремено.

4. Загрејте го остатокот од маслото и додадете го исецканиот лук, а по неколку минути додајте го доматот и половина од босилекот. Гответе на тивок оган 20 до 30 минути додека не се згусне сосот, а потоа додадете ги модрите патлиџани и варените тестенини.

5. Посипете со сирење и остатокот од босилек и сервирајте.

Остави коментар

Оставете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА:

Advertisement

АНКЕТА:

ДАЛИ БИ СЕ ВАКЦИНИРАЛЕ ПРОТИВ COVID-19?

Гостиварпред 4 недели

Поставена спомен плоча во чест на полицаецот Ѓурчиновски кој загина во несреќа на патот Гостивар-Тетово

Гостиварпред 2 недели

Детали од банкомат кражбата во Гостивар: Го исклучиле алармот, користеле хебли и брусилици…

Гостиварпред 4 недели

Проституцијата цвета, во Гостивар над 270 девојки и жени даваат сексуални услуги

Гостиварпред 2 недели

Инфектологот Наумоски од Гостивар за личната борба со ковид: Болеста ја погодува психата, поддршката од блиските и околината е најважна

Гостиварпред 2 недели

(ВИДЕО) Локал крај патот Тетово-Гостивар полн со танчерки и гости, најден е и пиштол

Гостиварпред 6 дена

Државата ќе дава пари за купување ПВЦ прозорци, печки на пелети, сончеви колектори…

Гостиварпред 3 недели

Фото вест: Гостиварец си го паркирал џипот на плоштад меѓу новогодишните украси…

Гостиварпред 2 недели

Во Гостивар ќе се постават ПЛАСТИКОМАТИ – остави пластично шише, земи пари!

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!