Поврзи се со нас

Македонија

Синдикат на новинари: Само сплотени можеме да го вратиме достоинството на новинарското перо

Објавено

на

Само сплотени и солидаризирани во борбата, ние новинарите и медиумските работници можеме да се избориме за нашите работнички права и враќање на достоинството на новинарското перо, порачува Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) по повод 1 Мај, Меѓународниот ден на трудот.

Како што истакнува претседателот на ССНМ Павле Беловски во видео честитката, ако во земјава постоеја само десетмина новинари, седуммина ќе земаа потпросечна плата, а четворица немаше ниту да имаат постојано вработување.

-Останете будни, гласни и непоколебливи. Колеги, правата не се празничен потсетник, туку битка која почна 1886-тата и продолжува, вели Беловски.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Sindikata e Gazetarëve: Vetëm të bashkuar mund t’i kthejmë dinjitetin penës gazetareske

Објавено

на

Vetëm të bashkuar dhe solidarë në luftë, ne gazetarët dhe punonjësit e medias mund të luftojmë për të drejtat tona të punës dhe t’i rikthejmë dinjitetin penës gazetareske, thotë Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve të Medias (SPGM) me rastin e 1 Maji Dita Ndërkombëtare e Punës.

Siç thekson në video urimin kryetari i SPGM-së Pavle Belovski, nëse në vend do të kishte vetëm dhjetë gazetarë, shtatë do të merrnin pagë nën mesataren, ndërsa katër nuk do të kishin as punësim të përhershëm.

-Qëndroni zgjuar, me zë të lartë dhe të palëkundur. Kolegë, të drejtat nuk janë kujtim feste, por një betejë që filloi në vitin 1886 dhe vazhdon, thotë Belovski.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена