Рецепти
Сладок есенски деликатес – Пита со круши
Едноставна, брза, многу вкусна, питата со круши е вистински есенски деликатес подготвен од само неколку состојки. Тестото е навистина вкусно и може да се користи за пита од секој друг вид овошје, како на пример црни сливи, јаболка и слично.
Состојки:
210 гр. брашно
140 гр. шеќер
70 гр. путер (маргарин)
1 јајце
4 круши
цимет
Подготовка:
Од брашното, путерот и шеќерот месиме тесто, по потреба додаваме лажица – две вода. Тестото го ставаме во најлонска кеса и го оставаме половина час во фрижидер. Калапот го мачкаме со путер, од тестото развиваме кора и ја ставаме во калапот. Ако тестото ви се лепи и не можете да направите кора, ставете го во калапот и обликувајте го со дланките.
Крушите ги лупиме и чистиме, потоа ги сечеме на тенки парчиња, ги редиме врз тестото и ги наросуваме со малку цимет и ванилин шеќер.
Печеме на 175 – 180 степени околу 40 минути. При печењето крушите испуштаат течност, па доколку има потреба намалете ја температурата по истекот на 40-те минути и печете уште 10-на минути.
Напомена: Тестото е доволно за мал тркалезен калап. Може да го направите и во поголем калап во друга форма, но двојно зголемете ги состојките за тесто.
-
Гостиварпред 3 месеци
Инцидент во маркет во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Невработените со можност за бесплатни обуки и полагање за возачки дозволи за камион и автобус
-
Светпред 2 месеци
Во Словенија нови правила за странци за постојан и привремен престој
-
Гостиварпред 2 месеци
ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност
-
Македонијапред 3 месеци
Ваучери од 250 евра за студенти за набавка на електронски уред и грантови за млади за старт на свој бизнис
-
Рецептипред 3 месеци
Домашна кремаста пилешка паштета – брз и едноставен рецепт
-
Вестипред 2 месеци
УЈП со важно известување за корисниците на МојДДВ
-
Гостиарскипред 2 месеци
Гостиварецот Деан Поповски победник во уникатното голф дерби во Белград