Рецепти
Сладок есенски деликатес – Пита со круши
Едноставна, брза, многу вкусна, питата со круши е вистински есенски деликатес подготвен од само неколку состојки. Тестото е навистина вкусно и може да се користи за пита од секој друг вид овошје, како на пример црни сливи, јаболка и слично.
Состојки:
210 гр. брашно
140 гр. шеќер
70 гр. путер (маргарин)
1 јајце
4 круши
цимет
Подготовка:
Од брашното, путерот и шеќерот месиме тесто, по потреба додаваме лажица – две вода. Тестото го ставаме во најлонска кеса и го оставаме половина час во фрижидер. Калапот го мачкаме со путер, од тестото развиваме кора и ја ставаме во калапот. Ако тестото ви се лепи и не можете да направите кора, ставете го во калапот и обликувајте го со дланките.
Крушите ги лупиме и чистиме, потоа ги сечеме на тенки парчиња, ги редиме врз тестото и ги наросуваме со малку цимет и ванилин шеќер.
Печеме на 175 – 180 степени околу 40 минути. При печењето крушите испуштаат течност, па доколку има потреба намалете ја температурата по истекот на 40-те минути и печете уште 10-на минути.
Напомена: Тестото е доволно за мал тркалезен калап. Може да го направите и во поголем калап во друга форма, но двојно зголемете ги состојките за тесто.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар