fbpx
Поврзи се со нас

Македонија

Сојузот на дијабетичари бара услови за редовни прегледи и контроли

Објавено

на

Сојузот на здруженија на дијабетичари бара здравствените власти да овозможат непречено функционирање на Центрите за дијабетес во услови на COVID 19 пандемија. „Како пациенти со дијабетес имаме потреба од редовни прегледи и контроли. Согласно моменталната COVID-19 ситуација свесни сме дека одреден број на пациенти не се во состојба за преглед со физичко присуство и за таа група на пациенти ја поздравуваме можноста за издавање на електронски рецепт, како што впрочем се одвива непречено процесот тековно. На ваков начин се обезбедува континуитет во достапноста на потребната терапија, што е мандаторно за нашата добра здравтсвена состојба.
Но, да не заборавиме дека меѓу нас има и пациенти кои се со влошени резултати и кои имаат потреба од редовни посети во центрите за дијабетес. Знаејки го ова, како национална пациентска организација, добронамерно Ви укажуваме дека имаме потреба од непречено функционирање на сите центри за дијабетес. Ова подразбира дека нашето барање до Вас како Министерство за здравство е да создадете можност сите лекари/интернисти како и едуцираните дијабетолошки сестри да имаат редовни закажани термини во центрите за дијабетес. Она што е наш прифатлим минимум, за квалитетна дијабетолошка грижа, во оние градови каде имаме неповолна епидемиолошка слика со COVID-19, е центрите за дијабетес да функционираат нормано (тим интернист/сестра) минимум три дена од пет работни денови со термини за редовни прегледи. Во сите останати денови од работната недела имаме потреба дијабетолошките сетри да бидат на своето работно место во центрите за дијабетес. Во оние градови каде што не постои влошување на ситуацијата со COVID-19 очекуваме центрите за диајбетес да функционираат непречено во тек на цела работна недела.“, се вели во барањето.

 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

АНКЕТА:

ДАЛИ ТРЕБА ДА СЕ ЛЕГАЛИЗИРА МАРИХУАНАТА ВО ЗЕМЈАВА?

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!