Поврзи се со нас

Македонија

Сојузот на средношколци го поздравува предлогот за финансиска поддршка на сите средношколци

Објавено

на

Сојузот на средношколци во духот на солидарноста со нашите партнери од Универзитетското студентско собрание при УКИМ и сите останати студентски собранија, изразува јавна поддршка на студентските собранија и им честита на вчерашната победа, соопшти средношколската организација.

Сојузот апелира да се размислува за изнаоѓање системско решение за субвенционираниот студентски оброк, „налик на моделот применуван во европските земји, конкретно Словенија“  и смета дека покрај финансискиската, „важна улога мора да имаат и нутритивната и економската димензија“.

-Понатаму, скорешните настани ја покажуваат важноста на вклучувањето на засегнатите страни во процесите на одлучување а приори, т.е. уште кога ќе се работи на првиот нацрт. Државните институции мора да размислуваат стратешки, а не да чекаат да се создаде револт којшто ќе ги коригира нивните грешки. Воедно Сојузот на средношколци ја користи оваа прилика да ја поздрави предлог-мерката за дополнување на Законот за финансиска поддршка на граѓаните, која предвидува месечна финансиска поддршка од 3.000 денари за сите средношколци. Оваа предлог-мерка на прес-конференција ја образложи пратеникот и претседател на собраниската комисијата за финансии и буџет, Бојан Стојаноски. Оваа приоритетна мерка е голем чекор во зголемување на средношколскиот стандард, а ќе им помогне на средношколците во ова време на криза, соопшти Сојузот на средношколци и ги повика сите пратеници во најкус можен рок да ја поддржат мерката.

Апелира и дека средношколците мора да бидат вклучени во дизајнирањето на политиките што ги засегаат и дека, како и досега, Сојузот ќе продолжи да се залага и да предлага мерки кои ќе ги штитат средношколците и ќе го застапуваат нивниот интерес.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена