fbpx
Поврзи се со нас

Гостивар

Соработка на НП „Маврово“ со Меѓународниот Балкански Универзитет

Објавено

на

Националниот Парк „Маврово“ и Меѓународниот Балкански Универзитет започнуваат соработка за едукација на студенти, можности за стипендирање, заеднички семинари, обуки и научно-истражувачка дејност.

Соработката се официјализираше со потпишување на Протокол од страна на директорот на НП Маврово, Самир Ајдини и претставници на Унивезритетот Шенер Билали – проректор, Џемил Бектовиќ, декан Сеид Таировиќ, асистент професор.

Главните цели на соработка предвидени со овој протокол се: Реализација на активности во рамките на Националниот парк, запознавање на студентите и вработените во универзитетот со природните, културните и туристичките вредности на Националниот Парк. Соработка при организирање и реализирање на конференции, семинари и презентации од страна на Универзитетот и Националниот Парк, во партнерство со образовните институции на централно и локално ниво, невладините организации и други субјекти кои споделуваат исти цели со Универзитетот и Националниот Парк. Поттикнување на научно-истражувачката дејност во разни области од науката и реализирање на заеднички истражувања од страна на претставници на двете институции. Овозможување на услови за доделување на стипендии за најуспешните и најталентираните ученици и студенти и организирање на разни активности во сферата на науката, културата, уметноста, спортот и нивна промоција пред пошироката јавност.

После официјалното потпишување на овој протокол и двете страни уште еднаш ја потврдија својата подготвеност за успешна соработка, при што се разговараше и за реализација на првите проектни активности кои во зависност од ситуацијата со пандемијата би започнале во текот на мај 2021 година.

 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Вработувања Полог:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!