Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 13/03/2019 | 14:31

Социјалната пензија пред Собранието – по 6.000 денари за граѓаните без стаж

Законот за социјална сигурност на старите лица влегува во собраниска процедура и за него ќе се гласа по скратена постапка. Ако се изгласа, државната социјала пензија ќе изнесува 6.000 денари месечно.  Право да ја добиваат ќе остварат лица постари од 65 години кои немаат доволно или воопшто работен стаж, се државјани на Македонија и живеат тука во последните 15 години, немаат во сопственост имот и имотни права од кои може да се издржуваат и се без приходи.  Еден од условите е да бидат опфатени граѓaни чиј брачен или вонбрачен партнер, не зема редовна пензија и нема друг приход.

Правото на социјалната пензија би се остварувало преку Центрите за социјална работа.

Напишете коментар