Здравје и убавина
Како да ја изберете вистинската слатка лубеница ?
Нема личност која не сака лубеница, но изборот на слатка и сочна понекогаш е вистинска задача. Затоа, искористете ги овие три одлични трикови и никогаш повеќе нема да погрешите:
- Побарајте жолтеникава дамка на површината на лубеницата
Дали некогаш сте забележале дамка на површината на лубеницата? Тоа претставува место каде што лежела на земја за време на зреењето. Најзрелите лубеници имаат жолтеникаво место, додека оние бели или светло зелени бои треба да се избегнуваат затоа што нив ги има на лубениците што се собираат пред да бидат зрели. Не купувајте ниту лубеница која нема никаква дамка на површината.
- Погледнете ја дршката
Потоа, обрнете внимание на дршката. На свежата лубеница, дршката е зелена, а кај оние што стојат подолго време, таа е малку сува и жолтеникава.
- Звукот е клучен
Последниот чекор е тест за „чукање“. Чукнете ја лубеницата и обрнете внимание на звукот – ако „ѕвони“ и ви се чини дека одекнува малку, скоро е сигурно дека лубеницата е зрела и слатка.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар
Вести
Si t’a zgjedhni shalqirin vërtetë të ëmbël?
Nuk ka person që nuk dëshiron shalqi, por zgjedhja e shalqirit të ëmbël dhe të lëngshëm nganjëherë është detyrë e vërtetë. Prandaj, shfrytëzoni këto tre truke të shkëlqyeshme dhe asnjëherë më nuk do të gaboni:
- Kërkoni njollë të verdhë në sipërfaqen e shalqirit
A keni vërejtur ndonjëherë njollë në sipërfaqen e shalqirit? Ajo paraqet vend ku ka qenë e shtrirë gjatë pjekjes. Shalqinjtë më të pjekur kanë vend të verdhë, kurse ato me ngjyrë të bardhë dhe të gjelbërt duhet të anashkalohen, sepse ato i kanë shalqinjtë që mblidhen para se të piqen. Mos blini as shalqi që nuk ka asnjë njollë në sipërfaqe.
- Shikojeni bishtin
Pastaj, vështroni me vëmendje bishtin. Tek shalqiri i freskët, bishti është i gjelbërt, kurse tek ato që qëndrojnë kohë më të gjatë, ai është pak i thatë dhe i verdhë.
- Tingulli(zëri) është kyç
Hapi i fundit është testi për “trokitje”. Goditni shalqinin dhe kini vëmendje tek tingulli që lëshon- nëse “cingëron” dhe ju duket sikur jehon pakëz, gati është e sigurtë se shalqini është i pjekur dhe i ëmbël.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар