Поврзи се со нас

Рецепти

Кое е потеклото на зборот „мезе“ + супревкусни мезе предлози

Објавено

на

Сите сакаме да мезиме, а малкумина го знаат знаењето и потеклото на зборот „мезе“.  Зборот „мезе“ потекнува од персискиот јазик и значи „вкус“ , „вкусување“. Најкарактеристично за мезето е што се сервира во форма на мали „закуски“, а кога е разновидно и побогато слободно може да замени цел ручек или вечера.

Предлог мезе за вас: 1. пилешки крилца со сос и 2.запечен леб со сирење и лук

Пилешките крилца се зачинуваат со сол, црн бибер и црвена пиперка и се пржат за да заруменат. За сосот се потребни:

1 главица кромид

1 чешне лук

лажица јаболков оцет

малку од маслото во кое се пржеле крилцата

лажица соја сос

мала лажичка табаско сос или лут буковец

лажица кафен шеќер

Се динстаат на масло ситно сечените лук и кромид, па се додаваат сите останати состојки.

Сосот треба да врие додека смесата не стане густа како јогурт. Се послужува ладен.

 

Запечен леб со сирење и лук 

1 леб

5 лажици путер

2 лажици маслиново масло

3 чешниња лук

оригано

200 гр. моцарела сирење

Сол, бибер

Најпрво исечете го лебот на парчиња. Во сад измешајте путер, маслиново масло, лук, оригано, сол и бибер и распоредете го сетоа тоа рамномерно по парчињата леб. Наредете ги во намрсен плех за печење и печете околу 5 минути, односно додека малку не поруменат. Извадете ги од рерната, посипете со иситнето моцарела сирење и печете ги уште 3-5 минути додека сирењето не се растопи.

Сподели ја веста:
„МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ | Фејзи и Ѓурчиновска | ЖЕНИТЕ ОД РУРАЛНИ СРЕДИНИ
Прочитај повеќе
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

- Монтенегро ДОО Гостивар
- Клуб Спорт 77
- Млекара Маврово с.Ижиште
Гостиварпред 4 недели

Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар

Македонијапред 5 дена

Денеска е Летник

Македонијапред 2 дена

Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле

Вестипред 1 недела

Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените

Гостиварпред 2 недели

Гостиварско архиерејско намесништво: Распоред на дежурни свештеници за Задушница

Гостиварпред 3 недели

Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис

Гостиварпред 3 недели

„Врие“ од револт кај граѓаните од Бањица: Под шатори ќе спиеме на нивите, ја бараме ветената средба со Владата

Гостиварпред 4 недели

„Пациенти“ во Гостивар, урнебесна комедија за брачните „војни“

Гостиварпред 4 недели

Гостивар во спомен на 8 децении од смртта на херојот Злате Малаковски и Февруарскиот поход

Гостиварпред 4 дена

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 2 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 2 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 3 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 3 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 6 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 7 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 7 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Гостиварпред 7 месеци

Гостивар домаќин на атрактивна Меѓународна изложба на кучиња со учесници од 25 земји

АНКЕТА:

Дали ќе гласате на претстојните ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ и ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2024?
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Cila është prejardhja e fjalës “meze” + meze propozime super të shijshme

Објавено

на

Ne të gjithë duam të rostiçojmë, kurse shumë pak nga ne e dijmë domethënien e fjalës “meze”. Fjala “meze,” e ka prejardhjen nga fjala persiane dhe domethënë “shije”, “shijim”. Karakteristike për mezen është që servohet në formë të “mezeve” të vogla”, e kur është e shumëllojshme dhe e pasur lirisht mund të zëvendësohet me gjithë drekën ose darkën.

Propozim meze për ju: 1. Krahë pule me sos dhe 2. Bukë e pjekur me djath dhe hudhër

Krahët e pulës bëhen me erëza si kripë, piper të zi dhe spec të kuq dhe skuqen. Për salcën janë të nevojshme:

1 kokërr qepë

1 kokërr hudhër

Lugë uthull molle

Pak nga vaji në të cilin skuqeshin krahët e pulës

Një lugë salcë soja

Një lugë tabasko salcë ose bukovec djegës

Një lugë sheqer të kaftë

Zihen në vaj hudhra dhe qepa, pastaj shtohen përbërësit e tjerë.

Salca duhet të ziej derisa përbërja të bëhet e trashë si jogurt. Servohet e ftohtë.

Bukë të pjekur me djath dhe hudhër

1 bukë

5 lugë gjalpë

2 lugë vaj ulliri

3 kokrra hudhër

Origano

200gr. mocarellë djath

Kripë, biber

Së pari prehet buka në copa. Në enë përzihen gjalpi, vaji i ullirit, hudhra, origano, kripë dhe biber dhe ndajeni gjithë atë në masë të njejtë mbi copat e bukës. Vendosini në pleh të vajosur për pjekje dhe pjekni rreth 5 minuta, gjegjësisht derisa pak të skuqen. Nxirrini nga furra, spërkatni me djath mocarellë të imtë dhe pjekni edhe 3-5 minuta derisa djathi të shkrihet.

Сподели ја веста:
„МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ | Фејзи и Ѓурчиновска | ЖЕНИТЕ ОД РУРАЛНИ СРЕДИНИ
Прочитај повеќе

Популарно изминативе 100 дена