Рецепти
Кое е потеклото на зборот „мезе“ + супревкусни мезе предлози
Сите сакаме да мезиме, а малкумина го знаат знаењето и потеклото на зборот „мезе“. Зборот „мезе“ потекнува од персискиот јазик и значи „вкус“ , „вкусување“. Најкарактеристично за мезето е што се сервира во форма на мали „закуски“, а кога е разновидно и побогато слободно може да замени цел ручек или вечера.
Предлог мезе за вас: 1. пилешки крилца со сос и 2.запечен леб со сирење и лук
Пилешките крилца се зачинуваат со сол, црн бибер и црвена пиперка и се пржат за да заруменат. За сосот се потребни:
1 главица кромид
1 чешне лук
лажица јаболков оцет
малку од маслото во кое се пржеле крилцата
лажица соја сос
мала лажичка табаско сос или лут буковец
лажица кафен шеќер
Се динстаат на масло ситно сечените лук и кромид, па се додаваат сите останати состојки.
Сосот треба да врие додека смесата не стане густа како јогурт. Се послужува ладен.
Запечен леб со сирење и лук
1 леб
5 лажици путер
2 лажици маслиново масло
3 чешниња лук
оригано
200 гр. моцарела сирење
Сол, бибер
Најпрво исечете го лебот на парчиња. Во сад измешајте путер, маслиново масло, лук, оригано, сол и бибер и распоредете го сетоа тоа рамномерно по парчињата леб. Наредете ги во намрсен плех за печење и печете околу 5 минути, односно додека малку не поруменат. Извадете ги од рерната, посипете со иситнето моцарела сирење и печете ги уште 3-5 минути додека сирењето не се растопи.
-
Гостиварпред 4 недели
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 5 дена
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 2 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 2 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 2 дена
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 3 месеци
БРАВО! Руфија Идризовска од Гостивар со просек 10,00 најдобар студент на ПМФ и Институтот за хемија
-
Гостиварпред 3 месеци
Во среда прва проба за бадниковата поворка во Гостивар – Пријавете ги дечињата
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: Благица Димитровска | ПРОБЛЕМИТЕ И МАКИТЕ НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ
Вести
Cila është prejardhja e fjalës “meze” + meze propozime super të shijshme
Ne të gjithë duam të rostiçojmë, kurse shumë pak nga ne e dijmë domethënien e fjalës “meze”. Fjala “meze,” e ka prejardhjen nga fjala persiane dhe domethënë “shije”, “shijim”. Karakteristike për mezen është që servohet në formë të “mezeve” të vogla”, e kur është e shumëllojshme dhe e pasur lirisht mund të zëvendësohet me gjithë drekën ose darkën.
Propozim meze për ju: 1. Krahë pule me sos dhe 2. Bukë e pjekur me djath dhe hudhër
Krahët e pulës bëhen me erëza si kripë, piper të zi dhe spec të kuq dhe skuqen. Për salcën janë të nevojshme:
1 kokërr qepë
1 kokërr hudhër
Lugë uthull molle
Pak nga vaji në të cilin skuqeshin krahët e pulës
Një lugë salcë soja
Një lugë tabasko salcë ose bukovec djegës
Një lugë sheqer të kaftë
Zihen në vaj hudhra dhe qepa, pastaj shtohen përbërësit e tjerë.
Salca duhet të ziej derisa përbërja të bëhet e trashë si jogurt. Servohet e ftohtë.
Bukë të pjekur me djath dhe hudhër
1 bukë
5 lugë gjalpë
2 lugë vaj ulliri
3 kokrra hudhër
Origano
200gr. mocarellë djath
Kripë, biber
Së pari prehet buka në copa. Në enë përzihen gjalpi, vaji i ullirit, hudhra, origano, kripë dhe biber dhe ndajeni gjithë atë në masë të njejtë mbi copat e bukës. Vendosini në pleh të vajosur për pjekje dhe pjekni rreth 5 minuta, gjegjësisht derisa pak të skuqen. Nxirrini nga furra, spërkatni me djath mocarellë të imtë dhe pjekni edhe 3-5 minuta derisa djathi të shkrihet.
-
Гостиварпред 4 недели
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 5 дена
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 2 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 2 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 2 дена
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 3 месеци
БРАВО! Руфија Идризовска од Гостивар со просек 10,00 најдобар студент на ПМФ и Институтот за хемија
-
Гостиварпред 3 месеци
Во среда прва проба за бадниковата поворка во Гостивар – Пријавете ги дечињата
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ – Гостин: Благица Димитровска | ПРОБЛЕМИТЕ И МАКИТЕ НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ