fbpx
Na ndiqni në:

Maqedoni

Maskat në shkolla dhe certifikatat mbeten për momentin, zgjaten në 180 ditë për ata që kanë kaluar

Botuar

  • македонски јазик

Jemi ende në fazën e përhapjes së gjërë të virusit dhe është herët për të shfuqizuar certifikatat e Covid-it, sipas Komisionit për Sëmundjet Ngjitëse. Propozon zgjatjen e certifikatës për kalimin e sëmundjes nga 45 në 180 ditë. Ata besojnë se vaksinimi mbetet mbrojtja më e mirë kundër KOVID-19, veçanërisht nga shtrimi në spital dhe vdekja. Tani për tani nuk po mendojmë për vaksinimin e detyrueshëm, por si ta inkurajojmë atë.

Sipas analizës së Institutit të Shëndetit Publik të të gjitha rasteve të shtrimeve në spital dhe vdekjeve nga KOVID-19 në periudhën nga 1 deri më 31 janar 2022, gjashtë persona që kanë marrë një dozë të tretë kanë përfunduar me vdekje. Të gjitha vdekjet që u raportuan kishin sëmundje shoqëruese, si diabeti, kanceri, sëmundjet kardiovaskulare dhe obeziteti.

Kryetari i Komisionit për sëmundje ngjitëse, Aleksandar Petliçkovski dje në një konferencë për media informoi se tri dozat e vaksinës kundër KOVID-19 për momentin japin garanci mbi 95 për qind mbrojtje nga vdekja.

Petliçkovski thekson se në botë, një cikël i përfunduar i vaksinimit tashmë i referohet saktësisht ose tri dozave ose diku ka kombinime të përshtatshmërisë pas dy dozave.

“Çështja është se të tre dozat për momentin janë ato që garantojnë mbi 95 për qind mbrojtje nga vdekja dhe sërish ka një përqindje të vogël shanse që një person i vaksinuar me tre doza të përfundojë keq, por gjasat që kjo të ndodhë janë shumë të vogla. ”, tha njeriu i parë i Komisionit të Sëmundjeve Ngjitëse.

Ai theksoi se analiza e të shtruarve dhe të vdekurve synon të përgjigjet se pse kemi pasur një vdekshmëri relativisht të lartë dhe si problem që ata e kanë gjetur është prevalenca e ulët e dozës së tretë.

  • Problemi i dytë, pra diskutimi i dytë që hapëm është kodimi i të ndjerit nga KOVID dhe këtu u angazhuam që javën e ardhshme të kemi një takim pune me Entin e Statistikave, me Institutin e Epidemiologjisë që përgatit këtë shifër, për të bërë një përditësim, sepse duket se kodimi është bërë sipas një metodologjie që është nga fillimi i pandemisë, kështu që ndoshta ka një zhvillim këtu dhe po mendojmë të rifreskojmë mënyrën e kodimit, përkatësisht klasifikimin e sëmundjes, shtoi Dr. Petliçkovski.

Zëdhënësi i Komisionit për Sëmundjet Ngjitëse, Dr. Zlate Mehmedoviç, tha në një konferencë për shtyp se vaksinimi i detyrueshëm nuk po shqyrtohet, por se komisioni diskutoi se si është e mundur të inkurajohet vaksinimi për të krijuar imunitet kolektiv.

  • Po mendojmë që të kemi një fushatë të centralizuar që të kemi një qasje pak më të organizuar për mënyrën se si ne i afrohemi qytetarëve, për t’u shpjeguar se cili është përfitimi i vaksinimit. Nga ana tjetër, ne mendojmë edhe për grupe të tilla, pra ato që janë më problematike për ne. Fillimisht duhet të përmendim ata që kanë sëmundje të rënda shoqëruese, sëmundje që përkeqësojnë situatën kur ke COVID-19 të shoqëruar nga një nga faktorët e rrezikut që mund të japë një formë të rëndë klinike të sëmundjes ose që mund të japë një përfundim fatal. Ato grupe të synuara tani janë në fokus serioz, tha Mehmedoviç.

Ai shtoi se po zhvillohet një strategji e shpejtë që do të vendosë një theks të fortë te vaksinimi për të rritur imunitetin kolektiv.

Rekomandimi për vendosjen e maskës mbrojtëse në shkolla mbetet. Komisioni për Sëmundjet Ngjitëse thotë se deri më tani nuk ka marrë kërkesë nga prindërit që fëmijët të mos mbajnë maska ​​në shkollë dhe kjo nuk është diskutuar.

Megjithatë, qëndrimi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe i Qendrës Evropiane për Kontrollin e Sëmundjeve është që maskat për ambiente të mbyllura, përfshirë shkollat, duhet të mbahen që nga mosha gjashtë vjeç. Pra, sipas rekomandimeve të OBSH-së dhe bazuar në protokollet për ndjekjen e mësimeve me prezencë fizike, çdo fëmijë duhet të mbajë maskë, tha Mehmedoviç.

Ai bëri të ditur se do të ndryshojë metodologjia dhe dinamika për skrining në shkollat. Do të ketë më pak teste që do të tregojnë situatën aktuale në mesin e popullatës nga gjashtë deri në 18 vjeç. Do të zbatohet strategjia “testi për të qëndruar në shkollë”, e cila parashikon që nxënësit e ekspozuar në klasat ku ka pasur rast pozitiv të mund të testohen për t’u mundësuar që të qëndrojnë në procesin mësimor me prezencë fizike nëse është konstatuar se testi është negativ.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена