fbpx
Na ndiqni në:

Maqedoni

Nuk ka marrëveshje për pagën minimale, negociatat vazhdojnë

Botuar

  • македонски јазик

Qeveria, sindikatat dhe punëdhënësit nuk kanë arritur marrëveshje për kërkesën e sindikatës për rritjen e pagës minimale në 18.000 denarë. Dje, pas disa orësh diskutimesh në një seancë të Këshillit Ekonomik dhe Social, konsensusi i vetëm ishte që të rritet paga minimale, por jo se sa duhet të jetë rritja apo si do të arrihet.

  • Ne patëm një dialog vërtet konstruktiv, ndoshta kurrë të parë në rajonin tonë. Kemi një konsensus se paga minimale do të rritet. Dialogu do të vazhdojë të premten, pas orës 16:00. Dhe i siguroj të gjithë qytetarët që janë në kategorinë e përfituesve të pagës minimale, se së shpejti do të ketë një konsensus për rritjen e pagave minimale të tyre. Por ne thamë se e vetmja mënyrë për të marrë një rrogë të mirë për punëtorët tanë është krijimi i një sistemi afatgjatë, që nuk do ta lërë në vullnetin e një qeverie, kur ajo dëshiron ose ka një dëgjim ose nga palë të ndryshme si p.sh. si sindikata apo organizata të punëdhënësve, tha dje pas seancës zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike Fatmir Bytyqi.

Sipas tij, duhet të flasim për krijimin e një sistemi, një mekanizmi, i cili në vitet në vijim do të sigurojë që paga minimale të jetë vërtetë dinjitoze dhe, siç theksoi ai, do të harrojmë të flasim për pagën minimale, por për paga dinjitoze të punëtorëve tanë.

Se përse nuk u arrit marrëveshje dhe pse vendimi u la të merret të premten, zëvendëskryeministri theksoi se ky është një dialog trepalësh mes sindikatave, Organizatës së Punëdhënësve dhe Qeverisë dhe se në çdo dialog nëse është konsensusi të arrihet të fillojë nga diku dhe të arrijë një zgjidhje të caktuar.

Për kryetarin e SSM-së, Darko Dimovski, propozimi i dhënë nga punëdhënësit në fund të seancës së sotme është vetëm përpjekje për të blerë kohë.

– Negociatat zgjatën për tre orë dhe kur mbizotëruan argumentet e palës së SSM dhe sindikatave të tjera, punëdhënësit në orën 5 në 12 dolën me propozimin e tyre. Argumentet ishin në anën tonë, ne e bindëm qeverinë si partner social se paga minimale duhet të jetë realisht 60 për qind e pagës mesatare, por Organizata e Punëdhënësve të Maqedonisë (OPM) dëshiron vetëm të blejë kohë deri të premten me një zgjidhje fiktive, thotë Dimovski.

Ai është i bindur se nëse nuk gjendet një zgjidhje, greva mbetet hapi i radhës për sindikatat.

– Bordet e grevës mbesin, organet dhe organet e Sindikatës i kemi caktuar të premten. Ne do të vijmë në orën 16 të premten dhe do t’u themi se nëse nuk miratohet ajo që kërkojmë do të hyjmë në grevë të përgjithshme, tha Dimovski, duke shtuar se argumentet dhe analizat ishin në anën e sindikatave dhe se Ata treguan se paga minimale duhet të rritet, si dhe të gjitha pagat e tjera në përputhje me ligjin dhe kontratën kolektive.

Kryetarja e Organizatës së Punëdhënësve të Maqedonisë, Vlladanka Trajkovska sqaroi se kanë propozuar që kriteret për përcaktimin e pagës minimale të pësojnë ndryshime.

– Presim propozim nga Qeveria nëse idetë tona do të pranohen. Kishim disa ide, nëse do të pranohen apo jo do ta shohim. Sindikata kishte idetë e veta. Presim një kompromis mes të tre palëve, tha ajo, duke shtuar se zgjidhja duhet të jetë e përshtatshme për gjendjen aktuale të ekonomisë.

Sipas saj, bisedimet e tilla janë e vetmja rrugë për të arritur një zgjidhje.

– Katër muaj më parë flitej në media, por asgjë konkrete në tavolinë. Jemi të kënaqur që Qeveria organizoi në mënyrë specifike një seancë të ESC-së në mënyrë që të mund të shprehim pikëpamjet tona për mendimin tonë për pagën minimale dhe përfitimet e punëdhënësve dhe punëtorëve në atë fushë. Ne dolëm me propozimet tona, por presim siç thamë, presim që shërbimet qeveritare të dalin me analiza për propozimet tona dhe vetëm atëherë do të mund të flasim për propozime konkrete, shifra konkrete dhe shuma konkrete, tha Trajkovska.

Derisa kjo çështje është duke u diskutuar në mesin e partnerëve socialë, Projektligji për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për pagën minimale i dorëzuar nga Partia e Majtë tashmë është futur në rend dite të seancës parlamentare të caktuar për më 10-tin të këtij muaji.

Sipas uebfaqes së Kuvendit, amendamentet e projektligjit janë vendosur si pika e shtatë e rendit të ditës. Projektligji duhet të miratohet me procedurë të shkurtuar dhe propozon që paga minimale të mos jetë më e ulët se 60 për qind e pagës mesatare neto të paguar në tre muajt e fundit, sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave.

Amendamentet e propozuara janë në përputhje me kërkesat e Federatës së Sindikatave të Maqedonisë, e cila vitin e kaluar parashtroi në Parlament iniciativë për ndryshimin e Ligjit për pagën minimale.

Për shkak të rritjes së kostos së jetesës dhe krizës së energjisë dhe kojotës, sindikata kërkon që paga minimale të rritet menjëherë në 18.000 denarë.

Për momentin, përveç të Majtës, përkrahjen e ligjit kanë deklaruar edhe DOM dhe Bashkimi Demokratik. Zëvendëskryeministri Bytyqi tha se do të mbështesë shumicën qeverisëse vetëm nëse arrihet një konsensus për një zgjidhje të tillë nga partnerët socialë.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Отворени огласи за вработување:

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена